slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Švajcarska gradovi

Ženeva-Anesi-Šion-Montro-Vevej-Lozana_4_dana_2017

 Neutralnost, banke, časovnici, čokolada i sir-  prve su asocijacije za Švajcarsku -  malu, prelepu i prebogatu državu  koja pleni svojim prirodnim lepotama, stotinama ledničkih jezera,  glečerima i večno belim planinskim vrhovima (sto vrhova preko 4000m) koje je gotovo nemoguće opisati. Ženeva je po mnogima značajnija od glavnog grada Berna. Nalazi se  na obali najvećeg evropskog alpskog jezera (Ženevsko ili Lemansko),  na mestu na kome Rona ističe iz njega, sa pogledom na najviši vrh Evrope (Mon Blan-4810m).  Sa svojom jedinstvenom istorijom, otmenim prodavnicama, ekskluzivnim hotelima i odličnim restoranima predstavlja sedište svetskog jet-seta i san svakog turiste. Sa oko 200.000 stanovnika u užem i 750.000 u širem području,  grad ima istovremeno kosmopolitski duh i šarm alpske varoši. U gradu u kome je nastao reformacijski pokret Žana Kalvina,u kome je rođen Žan Žak Ruso, gde je nastao Crveni krst, danas je jedno od sedišta OUN, sedište svetske zdravstvene organizacije, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

      

Ženeva

 Časovnici, čokolada,sir, banke i neutralnost- prve su asocijacije za Švajcarsku - prelepu i prebogatu državu koja pleni svojim prirodnim lepotama, stotinama ledničkih jezera, glečerima i večno belim planinskim vrhovima koje je gotovo nemoguće opisati. Ženeva je po mnogima značajnija od glavnog grada Berna. Nalazi se na obali najvećeg evropskog alpskog jezera (Ženevsko ili Lemansko), na mestu na kome Rona ističe iz njega, sa pogledom na najviši vrh Evrope (Mon Blan-4810m). Svojom jedinstvenom istorijom, otmenim prodavnicama, ekskluzivnim hotelima i odličnim restoranima predstavlja sedište svetskog jet-seta i san svakog turiste, ujedno ima istovremeno kosmopolitski duh i šarm alpske varoši. U gradu u kome je nastao reformacijski pokret Žana Kalvina,u kome je rođen Žan Žak Ruso, gde je nastao Crveni krst, danas je jedno od sedišta OUN, sedište svetske zdravstvene organizacije, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

 

Švajcarska jezera Alpa i Jura

 Švajcarska je zemlja fascinirajućih predela koji se pamte celog života. Posetioce privlači magija stotine večno belih planinskih  vrhova , plavetnilo bezbrojnih jezera, glečeri i vodopadii, pašnjaci i nepregledni vinogradi,lepo  uređeni gradovi…. Kosmopolitska,otmena i luksuzna Ženeva, po značaju jednaka  glavnom gradu Bernu leži na istoimenom najvećem alpskom jezeru u Evropi. Čarobni alpski gradić Anesi, smestio se na obali jezera Anesi. Udaljen oko 40 km od Ženeve, centar je departmana Gornja Savoja. Naročiti šarm daju mu stare srednjevekovne građevine, kuće pastelnih boja,  kaldrmisane ulice, a zbog kanala najkraće Francuske reke  Tiu ( Thiou) nosi naziv  “Alpska Venecija”. Obilazeći jezero koje češće nazivaju Ženevskim, dolazimo do Lozane, centra međunarodnog Olimpijskog komiteta, grada nauke i univerziteta....Od Lozane počinje čuvena „ Švajcarska rivjera“, a putevi vode do omiljenih letovališta visokog društva, gradova Vevej i Montro. Lepota švajcarskih  Alpa je neopisiva i neprevaziđena. U jednom delu, na granici prema Francuskoj, na severozapadu zemlje,  među Alpima se isprečio masiv starih gromadnih planina Jura, po kome je nazvan jedan od najmlađih  kantona, ali i geološki period u kome su nastali. Odlikuje ga veći broj jezera i romantični, stari gradovi Nešatel-grad dvorac i Murten. Tokom  boravka u ovom delu Švajcarske posetioci će uživati u prizorima neprevaziđene lepote, a svakako poseban doživljaj predstavlja atraktivno krstarenja „Tri jezera“ ( Nešatel, Murten i Biler).

Lihtenštajn – Cirih – Lucern – Lozana – Ženeva – Bern

 Bogata i prelepa! To bi bila najbolja definicija zemlje Švajcarske! Smeštena u najlepšem delu Alpskog masiva, okružena nazubljenim liticama planina, ukrašena plodnim zelenim alpskim dolinama, okićena seocima i gradićima koji usnuli uživaju u svojoj lepoti… To je Švajcarska! Zemlja fantastične prirode, sjajnih priča, ukusnih čokolada, izvrsnih vina… Ekskluzivna u svemu, savršena do kraja! Naše putešestvije započinjemo posetom malenoj kneževini Lihtenštajn i njenom glavnom gradu Vaducu smeštenom u Alpskoj kotlini. Dalje nas put vodi do moćnog Ciriha, koji u bankarskom svetu predstavlja simbol savršenstva i pedantnosti! Pored toga što je Cirih bankarska prestonica zemlje, on je mnogo više od toga… Prelep grad sa sjajnim srednjovekovnim ambijentima… Jezerska Švajcarska obuhvata na desetine manjih i većih jezera u središnjem delu zemlje… U kristalnoj vodi alpskih jezera nastalih otapanjem lednika, ogledaju se najlepši gradovi ove zemlje… A mi ćemo u ovoj jezerskoj regiji posetiti Lucern. U Ženevi ćemo uživati punim plućima, a ekskurziraćemo po njenoj okolini do sjajne rivijere Montre sa draguljima, poput Vevea i Lozane. Posetićemo i prelepi grad Bern, glavni grad Švajcarske.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer