slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Vojvodina i Srbija seoski turizam

Zvečan

Zvečan je značajan rimski, vizantijski i srpski srednjovekovni grad i tvrđava na Kosovu i Metohiji, nedaleko od istoimenog naselja, severno od Kosovske Mitrovice, koji je smatran jednim od najjačih utvrđenja Nemanjićke države. Zvečan se nalazi u blizini ušća reke Sitnice u Ibar, na vrhu ugašene vulkanske kupe, koja se na visini od oko 800 metara uzdiže iznad reke Ibar. Sa kula tvrđave Zvečan se pruža pogled na Ibarsku klisuru, Kopaonik, Rogoznu i ravnicu Kosova, a po vedrom danu se čak vidi i deo Metohije, oivičen snežno-belim vrhovima Šar planine. Svojim položajem na stenovitom kupastom uzvišenju, tvrđava Zvečan dominira dolinom u kojoj su se nekada ukrštali važni karavanski putevi /prema Kosovu i Metohiji na jugu, Ibrom za Moravsku dolinu ka severu i za Bosnu ka zapadu/, da bi kasnije služila i za zaštitu trepčanskih rudnika.

Etno selo Zavičaj Zvečan 

Etno selo Zavičaj se nalazi u podnožju planine Rogozne, na severu Kosova i Metohije, u majušnom selu Banov Do, na 5. km od srednjovekovnog grada Zvečana. Etno selo Zavičaj je smešteno u dolini Kozarevske reke u Ibarskom Kolašinu – jednom od najživopisnijih područja Srbije, koje zahvata dolinu gornjeg toka Ibra od Ribarićke klisure do sela Zupče, blizu Kosovske Mitrovice, od koje je udaljen 20 km. Granični prelaz Mehov krš sa Republikom Crnom Gorom je udaljen 35 km, pa se Ibarski Kolašin može smatrati i kao pogranično područje. Uspavano i pitomo selo Banov Do sa ponosom čuva predanje po kome je dobilo ime da su ovde bili vinogradi Banović Strahinje. U ovoj planinskoj, dosta skrivenoj župi ima oko 60 sela, u kojima živi izrazito energično i otporno stanovništvo, čiji je gorštački govor do danas sačuvan  u varijanti čistog srpskog jezika ijekavskog narečja.

Zlatibor

Planina Zlatibor – planina zlatnih borova, blago zaobljenih visova, sa najvišim vrhom Tornikom (1496 metara) nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na oko 200 km od Beograda. Zlatibor predstavlja najveći planinski turistički centar u Srbiji i jedinstveno lepo područje zapadno od Užica koje se prostire do granice sa Bosnom i Herzegovinom, a prema jugu skoro do Nove Varoši, zauzimajući teritoriju između reka Sušice i Uvca. Prosečna nadmorska visina zlatiborskog podrucja iznosi oko 1000 metara. Zlatibor ima sunčanu, subalpsku klimu, ali oko 100 snežnih dana godišnje omogućava skijašku sezonu između novembra i marta. Planina Zlatibor je takode veoma popularna turistička destinacija za letnji odmor namenjen okrepljenju i poboljšanju zdravlja, posebno tokom letnjih meseci, kada ga posećuju brojni gosti zeljni raznovrsnih sadrzaja u prirodi, šetnji, okrepljujućeg i opustajućeg aktivnog boravka i uživanja u svežem planinskom vazduhu. Medicinska istraživanja potvrduju da je područje Zlatibora izuzetno pogodno za lečenje različitih plućnih bolesti, anemije, neurastenije, poremećaja rada srca, malokrvnosti i štitaste žlezde, koje od sredine 17. veka čuva svoju tradiciju mondenske turističke destinacije, koja svojim gostima pruža lečenje bolesti duše i tela.

Pećinar Kafana sa prenoćištem Ljubiš

Ljubiš je majušno, lepo uređeno selo u opštini Čajetina, na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, oko 30 km jugoistočno od Zlatibora, pored puta Zlatibor Nova Varoš. Ljubiš se nalazi na nadmorskoj visini od 840 metara, u dolini reke Ljubišnice, ispod vrhova Čigote, Murtenice i Borkovca. Selo Ljubiš obiluje prekrasnom prirodom, mirom, tišinom, cvrkutom ptica i preduzimljivim, mudrim i vrednim domaćinima, ciji su se preci ovde doselili iz Metohije pre 300 godina. Selo Ljubiš je okruženo gustim borovima i važi za jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, koje je u svojim pesmama opisao gospodin Ljubivoje Ršumović – jedan od njegovih najčuvenijih predstavnika. Pesnik Ljubivoje Ršumović u svom zavičaju strpljivo stvara Akademiju „Saradnici sunca”, stvaralački centar za talentovanu decu. U Gornjem Ljubisu je Markova – Ršumska pećina.

 

 Sušara Mušvete – Dalmatinski pršut na Zlatiboru

Mušvete su malo, brežuljkasto, zlatiborsko selo, smešteno na oko 10 km severoistočno od Čajetine i turističkog centra Zlatibor, na putu prema Krivoj reci. Selo Mušvete okružuju tri velika brda – Gradina (1176 m), Gliza (951 m) i Cerova (795 m), koje obiluju izvorima čiste planinske vode i posebnom mikroklimom. Za nastanak imena Mušvete vezuju se mnogobrojne zanimljive legende, koje i danas govore stariji stanovnici sela. Na potocima je nekada u Mušvetama radilo sedam vodenica, a danas na pregrađenoj rečici postoji uređeno i opremljeno kupalište u kome se gosti rashlađuju i rekreiraju tokom letnjih vrućina.

 

 

 

Vrdnik

Vrdnik Banja je ljupko naselje i banjsko mesto, smešteno u severozapadnom delu Srbije, na južnim padinama Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 200 m, u okviru Nacionalnog Parka “Fruška Gora”. Naseljeno sa oko 4000 žitelja, Vrdnik je oaza mira i spokoja, udaljeno svega 27 km od Novog Sada i 70km od Beograda, neposredno uz srednjovekovni Manastir Vrdnik-Ravanicu. Prirodne lekovite karakteristike i okrepljujuća dejstva Vrdnika su čist vazduh, blaga klima i lekovite i rekreativne kupke sa mineralnim vodama Banje Vrdnik /temperature 32,8°C/, bogate sodijumom, potasijumom, kalcijumom, magnezijumom, hlorinom, sulfatima i nitratima.

Rustični apartmani

Vrdnik je ljupko naselje i lekovita banja na južnim padinama Fruške Gore, poznatog Nacionalnog Parka u Vojvodini. Vrdnik leži na nadmorskoj visini od 200 metara, okružen blagim padinama Fruške Gore. Vrdnik je udaljen od Novog Sada 28 km i 80 km od Beograda. Banja Vrdnik je opremljena otvorenim bazenom, medicinskim i lekovitim sadržajima sa dva zatvorena bazena, bazenom za rehabilitaciju, saunom i objektima za rehabilitaciju. Temperatura mineralne vode Banje Vrdnik iznosi 32,9 C i bogata je sodijumom, potasijumom, kalcijumom, magnezijumom, sulfatima i nitratima, te se uspešno koristi za terapiju i rekreativne kupke.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero se nalazi na jugoistoku Srbije, na nadmorskoj visini od 1213 metara, na teritoriji Opštine Surdulica, 27km udaljeno od Vladičinog Hana i autoputa Srbija – Makedonija. Vlasinsko jezero je okruženo planinskim vencima Čemerika, Gramade i Vardenika. Iz Vlasinskog jezera ističe reka Vlasina, a veštački je napravljeno izgadnjom brana Vrla I i II, na mestu nekadašnjeg vlasinskog blata punog trske. Vlasina se smatra jednom od najčistijih reka Srbije. Površina Vlasinskog jezera je 15 km2, a najveća dubina 35 metara. Područje Vlasinskog jezera sa okolinom je proglašeno Predelom izuzetnih karakteristika, koji obuhvata površinu od 12.740 ha. Vlasinsko Jezero svojim bojama, koje se razlivaju od sivo-plave na obodu, ka tamno modroj u sredini i zelenilom obalnog dela, daje posebnu sliku čitavom pejsazu. U okolini Vlasinskog jezera ima preko 400 planinskih izvora besprekorno čiste, ledene pitke vode.

 

Vila Best

Na udaljenosti oko 300 km od Beograda, zbog svog očuvanog prirodnog okruženja, svežeg blagotvornog planinskog vazduha i odličnog položaja – na nadmorskoj visini od 1230 metara, Vila Best na Vlasinskom jezeru je idealna za okrepljujući odmor i rekreaciju. Sve sobe i apartmani Vile Best imaju predivan pogled prema Vlasinskom jezeru. Best Vila na Vlasinskom jezeru je moderna dvospratna kuća koja poseduje udobne smeštajne kapacitete sledeće strukture /iako je po potrebni moguće obezbediti dodatni smeštaj u okolnim vilama i smeštajnim kapacitetima /: prizemlje – trokrevetna soba sačinjena od francuskog ležaja i pomoćnog ležaja i jedna dvokrevetna soba sa francuskim ležajem; prvi sprat – dvokrevetna soba sa francuskim ležajem, dva apartmana sa dvokrevetnom sobom i dva francuska ležaja; apartman sa dvokrevetnom sobom /francuski ležaj/ i dvokrevetnom sobom sa odvojenim ležajevima; drugi sprat – trokrevetna soba koja se sastoji od francuskog i pomoćnog ležaja i klasična dvokrevetna soba, soba za dnevni odmor sa kaminom, dva prostrana trokrevetna apartmana sa dodatnim ležajima, idealnim za boravak porodica, svaki od apartmana ima svoje kupatilo. U sastavu Vile Best na Vlasini je obezbeđen parking, prostrano dvorište površine 15 ari sa letnjikovcem, roštiljem sa sačem i mini-bazenom sa pastrmkama. Neposredno uz vilu se nalazi prostrani rustični restoran, opremljen u drvetu i kamenu, sa oko 60 mesta, koji ima otvorenu terasu sa prekrasnim pogledom na Vlasinsko jezero. To je omiljeno mesto  uživanja svih onih koji poštuju izvanredno pripremljene tradicionalne specijalitete jugoistočne Srbije, prijatan predah uz omiljeno piće ili druženja gostiju i domaćina, budući da se ovde priređuju odlične zabave sa zanimljivim sadržajima, među kojima je svakako zadovoljstvo u uživanju u muzici trubača iz Surdulice i obližnjih sela, iz kojih potiču brojni trubački orkestri – pobednici Sabora trubača u Guči.

Valjevo

U podnožju valjevskih planina Medvednika, Povlena i Maljena, u gotovo nedirnutoj prirodi, smestila su se prelepa i nadaleko čuvena sela Valjevska Kamenica, Donji i Gornji Taor, Poćuta, Stave, koja uz bogatstvo očuvane i sveže prirode, predstavljaju odličnu destinaciju za okrepljujući odmor. Sela koja se bave seoskim turizmom, krasi očuvana priroda, prostrani pašnjaci i ugledna domaćinstva vrednih i gostoljubivih srpskih domaćina. Sela valjevskog kraja omogućavaju bezbrižan i aktivni odmor, obogaćen tradicijom, zahvaljujući gostoprimljivim ljudima, prekrasnoj planinskoj prirodi i klimi, prirodnoj hrani, rakiji prepečenici, kulturno-istorijskim spomenicima. Pored šetnji pokraj malinjaka, modrih šljivika, lovačko društvo organizuje lov, ribolov i lovačke priredbe. Život i običaji sela mogu se upoznati preko domaće radinosti, koja obavezno obuhvata pripremanje zimnice od svežeg voća i povrća domaćina, a gostima koje uživaju u aktivnostima, na raspolaganju je šetnja, planinarenje, vožnja kvadom, kupanje, lov, ribolov, vožnja čamcem….

Na samom ušću Bukovske u Crnu Reku, koja je zahvaljujući prekrasno očuvanom i divljem prirodnom ambijentu, ispod veličanstvenih Valjevskih planina, proglašena prirodnim rezervatom, smešteno je seosko domaćinstvo – PANACOMP 102, poznato komšijama, gostima ili putniku namerniku po nesvakidašnjem gostoprimstvu i iskonskoj prostodušnosti. Okolni očuvani prirodni planinski ambijent Valjevskih planina omogućava uspešno opuštanje i okrepljujuće aktivan odmor. Selo Podbukovi je udaljeno oko 123 km od Beograda, 23 km od Valjeva i 9 km od poznatog turističko-sportskog centra Divčibare, odnedavno povezanih lepo uređenom pešačkom stazom kroz gustu šumu, dužine 5 km. Gostima ovog autentičnog seoskog domaćinstva je na raspolaganju smeštajni kapacitet od 3 dvokrevetne sobe sa dva kupatila u prostranoj kući tradicionalnog stila u kojoj žive vredni domaćini, ali je po potrebi moguće obezbediti dodatne ležajave u novoizgrađenom objektu, udaljenom oko 800 metara, prijatnom šetnjom kroz zelenu baštu, pored štala sa stokom i živinom, u okruženju duboke mirisne šume. U seoskom dvorištu punom cveća i zelenila se nalazi autentični vajat star oko 100 godina, na čijem ognjištu je očuvana topla domaćinska atmosfera do današnjih dana. Na ovom mestu goste i domaćine približavaju priče iz davnina, koji uživaju u nezaboravnim specijalitetima vrsne domaćice i odličnoj domaćoj višnjevači. Gostima koji borave u valjevskom kraju nesvakidašnje lepote, između planina Maljen i Povlen, na nadmorskoj visini od 670 metara, posebno zadovoljstvo predstavlja istraživanje očuvane prirode, ribolov ili pecanje rakova u kanjonu Crne Reke, bogatoj pastrmkom, krkušom i rakovima, zahvaljujući velikoj količini kiseonika u vodi, lov, učešće u redovnim seoskim poslovima, planinski biciklizam, sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova i pečuraka ili kurs tradicionalnog kulinarstva ili pripreme zimnice od voca i potvrca iz sopstvene proizvodnje, pod iskusnim rukovodstvom domaćice Milje. Domaćini se koriste engleskim jezikom.

 

Popučke seosko domaćinstvo 

Ljupko i pitomo selo Popučke se nalazi na 90. kilometru glavnog puta Beograd-Valjevo, 135 km od Novog Sada preko Šabca i na 10 km od Valjeva. Smešteno je na desnoj obali reke Rabasa prema selu Lukavcu, sa seoskim kućama razasutim po padinama, koje se spuštaju i u dolinu Kolubare. Do sela se može doći kolima i autobusom iz svih delova Srbije. Goste koji dolaze autobusom, domaćini sačekuju na stanici i prevoze do kuće.

Seosko domaćinstvo se nalazi na nadmorskoj visini od 300 metara, pored seoskog asfaltnog puta i veoma je pogodna za boravak i odmor, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu. Može se iznajmiti i soba ili apartman ili deo kuće za duži boravak, za vikend, za noćenje. Unutar kuće je veliki dnevni boravak, trpezarija, odvojena kuhinja, dva kupatila, i četiri sobe – jedna u prizemlju i tri na spratu. Ovo seosko domaćinstvo ima veliku pokrivenu terasu na spratu, i jednu otvorenu terasu u prizemlju, koje su na raspolaganju gostima. Hrana koju priprema vredna domaćica je isklučivo tradicionalna i po želji gostiju. Na meniju ovog seoskog domaćinstva su stara srpska jela, domaći hleb, proja, cicvara, popara. Gosti mogu napraviti i zimnicu za svoje potrebe ( bez troškova ). Nedaleko od kuće se nalazi reka Krivošija, prelep prirodni ambijent za razne aktivnosti, šetanje, pecanje, fudbal, košarku.

 

 

Zarube

Ovo jedinstveno autentično seosko domaćinstvo, kojem upravlja čitava porodica, smešteno je u selu Zarube, 6 km od Valjeva, na zatalasanim padinama Divčibara, poznatog turističkog centra, pogodnog za pravi odmor, rekreaciju i opuštanje. Majušno selo Zarube ima svega nekoliko stotina stanovnika, koji se bave poljoprivredom, te njihovi domaći proizvodi odmah oduševe svakog posetioca. Seosko domaćinstvo se prostire na prostranom gaydinstvu veličine 15 hektara, sa prekrasno lepiim prirodnim okruženjem i pogledom na obronke Divčibara, Maljena i Povlena, od koga zastaje dah.

Tri lepo uređena apartmana, koji broje ukupno 12 ležaja, sa posebnim spavaćim sobama, trpezarijom i kupatilima, su gostima na raspolaganju. Ovo seosko domaćinstvo je veoma pogodno za boravak i odmor manjih grupa ili porodica, zahvaljujući odlikama i sadržajima koje ga krase : tradicionalni restoran sa 45 mesta, u kome se služe isključivo tradicionalni specijaliteti, mala seoska etnografska izložba, sala za sastanke sa 40 mesta, ribnjak, dečje igralište, male i velike domaće životinje, pešačke staze duž beskrajnih mirisnih livada i bujnih šuma ….

Užice

Kremna seosko domaćinstvo 

Ovo ugledno seosko turisticko domacinstvo u selu Kremna u jugozapadnoj Srbiji – PANACOMP 088, po utiscima gostiju predstavlja jedno od najboljih u Srbiji. Ovo zanimljivo seosko turističko domaćinstvo u selu Kremna je bilo prvo koje je na području Tare i Zlatibora počelo da prima posetioce i bavi se seoskim turizmom, kojim se danas bave tri generacije ove vredne porodice. Seosko domaćinstvo se nalazi se u centru sela Kremana, koje pripada opštini Užice, odvajajući Zlatibor od Tare. Kremna je vazdušna banja smeštena pod obroncima prelepog Nacionalnog Parka – planine Tare, mestu gde su odrastali čuveni proroci Tarabići. Prosečna nadmorska visina Kremana je oko 800 metara. Kada ovde stignete, odmah doživite susret sa bajkovitim pejsažima jugozapadne Srbije – cvetnih livada i četinarskih šuma i osetite blagorodnost mirisa i svežine netaknute prirode.

 

 

Kremna seosko domaćinstvo 

Slavica Vračarić iz Kremana se sa svojom divnom porodicom nekoliko godina bavi posebnim vidom seoskog turizma – dečijim kreativnim radionicama i obrazovnom školom u prirodi, prvenstveno namenjenim prijemu, vaspitanju i gostoprimstvu dece. U svom autentičnom seoskom domaćinstvu, na pitomom proplanku na kraju Kremana, kod dece se raznovrsnim poučnim i obrazovnim aktivnostima podstiču kreativne sposobnosti, uz celodnevno ili višednevno uživanje u blagodetima očuvanog prirodnog okruženja Nacionalnog Parka Tara, tako što je deci omogućeno da hrane domaće životinje, bave se baštovanstvom, voze traktor, šetaju beskrajnim proplancima i šumama i interaktivno učestvuju u kreativnim radionicama muzike i slikarstva.

Starija kuća Etno Parka Terzića avlija u Zlakusi je adaptirana u trosobni apartman, sa tradicionalnim elementima za potrebe seoskog turizma, a kuća u kojoj je radila škola, danas predstavlja svojevrsni muzej; etno soba je deo stalne izložbe, a druga prostorija sa vitrinama za izlaganje, obuhvata tematske izložbe iz bogate zbirke etno parka (narodne nošnje, antikvarne srpske knjige, stari srpski časopisi, stare razglednice zlatiborskog okruga, materijal iz prvog srpskog rata, ratni dnevnici, materijal iz drugog svetskog rata, stara pošta, srpske marke i novac, akcije srpskih banaka iz perioda Kraljevine, majstorska i kalfenska pisma, srpsko ordenje i vojne oznake, srpske uniforme i nošnje na fotografijama, samostalna izložba fotografija, preslice i vretena….) U dvorištu etno parka “Terzića avlije” u Zlakusi se nalaze tri novoizgradjena letnjikovca i veštački potok sa jezercima dužine petnaestak metara, kao i dosta mesta za odmor i osveženje gostiju kojima se služi nezaboravno tradicionalno posluženje. U većoj brvnari, staroj preko 100 godina, nalazi se postavka nekadašnje učionice sa starim klupama – “skamijama” i ostalim školskim inventarom iz vremena kada je u današnjem Etno parku radila seoska škola. Manji vajat (sa dva ležaja sa slamaricama) je opremljen za prenoćišta planinara, pored velikog savremenog apartmana sa šest ležaja za porodični smeštaj gostiju .

 

Selo Zlakusa seosko domaćinstvo 

Ovo autentično seosko domacinstvo se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 metara, u najvišoj zoni sela Zlakuse, oko 700 metara iznad Etno Parka ” Terzića avlija”, u neposrednoj blizini pesačke staze koja vodi kroz sumu do vrha Drežnička Gradina /937 metara/ i dalje do Sirogojna /22 km/. Domaćini se tradicionalno bave poljoprivredom i vode’i su proizvođači izvrsnog kajmaka i sira, dimljenih suhomesnatih proizvoda, paprike, maline i rakije. Njihovo prostrano gazdinstvo je okruženo šumom, zelenilom i malinjacima, te je pogodno za aktivan odmor u prirodi i okrepljenje organizma.

 

 

 

 

 

Tatinac seosko domaćinstvo 

Seosko turističko domaćinstvo kategorije 4 zvezdice je smesteno na nadmorskoj visini od 670 metara, u središtu predivne visoravni između Užica i Sevojna, sa čijeg prostranog dvorišta punog zelenila i cveca se pruža nezaboravan pogled na okolna sela i pitominu okolnih suma i pasnjaka. Mladi i vredni domacini pruzaju usluge smestaja i ishrane u dve dvokrevetne sobe, od kojih jedna može biti trokrevetna soba, po potrebi. Celo poljoprivredno gazdinstvo obuhvata lepu trospratnu kuću, okruženu prostranim dvorištem, punim zelenila, domaćih životinja i cveća, mali kamping sa oko 20 mesta za kamp prikolice i šatore, rostilj na otvorenom, decije igraliste i školu jahanja. Ovo lepo uređeno seosko turističko domacinstvo u Zlatiborskom okrugu, iako udaljeno samo oko 6 km od centra Užica, ima svoju proizvodnju voća i povrća, kao i farmu domaćih životinja, te posetiocima služi isključivo tradicionalne specijalitete : dimljenu pršutu, kajmak, sir, gibanicu, jagnjetinu, piletinu….

 

 

 

Lazarevi Konaci

Lazarevi Konaci” u selu Kacer predstavljaju seoske kuće za odmor kategorije 4 zvezdice, u neposrednoj blizini Tare, Zlatibora, Mokre Gore, Sirogojna i Zlatarskih jezera. Seosko turisticko domaćinstvo Lazarevi konaci su autentični kompleks tradicionalnih, luksuzno opremljenih konaka-vajata u selu Kačer, kod Bele zemlje, na 750 metara nadmorske visine, 9 km od Užica i 20 km od Zlatibora. Ovo rustično zlatiborsko domaćinstvo je odabrano medu brojnim dobavljačima usluga na području Zlatiborkog okruga za partnera-turističkog subjekta Regionalne Razvojne Agencije, koja je izuzetno uspešno sprovela unapređenje vizuelnog izgleda i obnovu postojećih objekata i sadržaja u seoskim domaćinstvima. Ova zanimljiva seoska turistička celina u zlatiborsko-uzičkom selu Kačer, na Beloj zemlji, je dobro povezana sa magistralnim putem /Beograd – Užice – Bosna i Hercegovina – Crna Gora – Jadransko more/, a istovremeno dovoljno /oko 2km/ udaljena od gradske vreve i magistralne buke, pružajući kvalitetne uslove za istinski odmor. Seoski turistički kompleks Lazarevi konaci su deo naše posebne ponude vikend aranžmana u selima Srbije i nezaboravnih gastronomski tura – interaktivnih radionica pripreme tradicionalnih srpskih jela i rekonstrukcije običaja srpske slave.

Tršić

U okviru zaštićene kulturno-istorijske celine „Vukov Tršić” u Tršiću, koja sadži preko trideset autohtonih objekata seoske arhitekture i bogatog kulturnog nasleđa izuzetne vrednosti, na oko 2 km od Tršića, nalazi se “KONAK PANACOMP 086”, poznat po ljupkoj i prijateljskoj atmosferi sklada tradicionalnog srpskog ambijenta i umetničke mašte koja odlikuje domaćine. Pre više od 200 godina je Vuk Stefanović Karadžić, najslavniji uređivač srpskog jezika, završio obnovu srpskog jezika i pravopisa, primenivši ćirilično pismo od 30 slova i pravilo “piši kao što govoriš – čitaj kako je napisano”, koje se i danas široko primenjuje u Srbiji. Danas se sa prostranog parkinga u Tršiću laganom šetnjom uređenim putićem, kroz zaštićen kulturno-istorijski kompleks Vukovog Tršića stiže do autentičnog konaka Mišić, prolazeći pored mnoštva drvenih putokaza na kojima su ispisane sprske poslovice, kao velike mudrosti srpskog naroda koji ih je stvarao i očuvao kroz svoju dugu i burnu istoriju.

Tokom boravka u Konaku Mišić u Tršiću gosti uživaju u brojnim aktivnostima : šetnje kroz šumu, pecanje, vožnja bicikla, tihovanje u obližnjoj porti crkve Svetog Arhangela, učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova, radionice o zaštiti prirode, reciklaži i ekologiji, poseta Vukovoj kući, muzeju jezika i pisma, postavljanje šatora  i orijentiringu u prirodi, logorska vatra, učešće u umetničkim, ekološkim i kulinarskim radionicama domaćina Peđe i njegove lepe majke, koja je dokazani “umetnik” za “čarolije” srpske kuhinje. Nezaboravni su specijaliteti srpske kuhinje koji vas ovde očekuje : proja, gibanica, zeljanica, sarma, svadbarski kupus, praseće i jagnjeće pečenje, slatko od šumskih jagoda i malina, prirodni sokovi, domaća “šljivovica”…. Konak Misic je tradicionalno domacin nase poznate letnje škole folklora, koja okuplja omladinske i dečije grupe radi učenja izvornih srpskih igara i pesama i dobro očuvane srpske tradicije, na šta smo veoma ponosni. “Konak Mišić” u Trsicu se nalazi na 200 km od Beograda i oko 80 km od Valjeva, i do njega vode dobri asfaltni putevi. Gosti kažu da ne znaju koje doba godine je ovde lepše, jer ovo čarobno mesto ima prednosti za prijatan boravak tokom cele godine.

Loznica Tronoša

Tronoški vajati Tronoša

Etno selo “Tronoški vajati” se nalazi nedaleko od Loznice, na svega 400 metara od srpskog srednjovekovnog manastira Tronoše. Etno selo je osnovano sa ciljem da sačuva od zaborava i prenese na mlađe generacije lepote i dragocenosti vekovima stvarane i čuvane u srpskom narodu, brižljivo razmatrajući tragove koji svedoče o aktivnostima i dostignućima čoveka kroz vreme, budući da je kultuno nasleđe jedan od najvažnijih neobnovljivih resursa. U etno selu Tronoški vajati je velika pažnja posvećena očuvanju duhovnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa rekonstrukcijom pojedinih narodnih običaja i umetnosti i oživljavanjem starih zanata. Etno selo Tronoški vajati obuhvata objekte i sadržaje narodnog neimarstva Jadarskog kraja, izgrađene isključivo u prepoznatljivom stilu : Vajati za prenoćište, Restoran, Galerija, Tkačnica, Etno radionica, Vodenica, Pečenjara, Sušnica – Pušnica, Dućan, Suvenirnica. Smeštajni kapacitet Etno selo Tronoški vajati čine 1 apartman, 2 trokrevetne sobe i 1 četvorokrevetna soba. Očuvana priroda, blaga klima, čist vazduh, brojne i nezagađene reke i potoci i zanimljivi kulturni sadržaji Etno naselja Tronošku vajati u potpunosti ispunjavaju očekivanja i želje posetilaca iz Srbije i inostranstva. U Etno selu se poslužuju tradicionalna jela u zemljanom posuđu, domaćih sokova i ostalih jela i poslastica pripremljenih po bakinom i manastirskom receptu.

Boravak u Etno selu Tronoški vajati pruža mogućnost za šetnju, rekreaciju, branje gljiva, lekovitih trava i šumskih plodova, kao i uživanje u tradicionalnim jelima pripremljenim u zemljanom posuđu uz domaći sok i rakiju.

Manastir Tronoša, u čijem je krugu i velelepna česma devet Jugovića, nalazi se na svega par stotina metara od Etno sela. U blizini je i Tršić (5km) rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića sa etnografskim parkom i Vukovom spomen kućom. Manastir Tronoša i Tršić su povezani ekološkom stazom za pešačenje u dužini od 4500 metara. Etno selo ” Tronoški vajati” udaljeno je oko 130 km od Beograda i 137 km od Novog Sada, 16 km od Loznice i 20 km od Banje Kovilljače

Šabac

Selo Varna rustična vila Albedo

Vila Albedo se nalazi u selu Varna, u Pocerini, 10 km od Šapca, 85 km od Novog Sada i 100 km od Beograda. Voznjom u trajanju od 10-15 minuta, regionalnim putem od Šapca prema Ceru stiže se u selo Varna, u kome se nalazi veliko i lepo uredeno gazdinstvo i zanimljiva vila, koja se uspešno bavi seoskim turizmom. Romantična vila u Šapcu koja odiše umetničkim detaljima i posebnim šarmom, u vlasništvu gostoljubive porodice Kovačević zauzima površinu oko 300 m2, sa velikim parkingom veličine 500 m2 i prostranim dvorištem sa zelenilom i cvećem, koje se prostire na preko 3000 m2. U drugom delu imanja srdačni domaćini gaje domaće voće i povrće izuzetnog kvaliteta.

Stari Ledinci

Vinski podrum

Podrum porodice Miljević se nalazi u selu Stari Ledinci, u srcu Nacionalnog Parka Fruška Gora, na 12 km od Novog Sada. Porodica Miljević se bavi vinogradarstvom, stočarstvom i seoskim turizmom. Na obroncima Fruške Gore, u selu Vrdnik poseduju vinograd površine 2 ha, u kom gaje poznate fruškogorske vinske sorte Traminac mirisni i Burgundac crni. Ova porodica ima farmu sa 50 koza rase francuska alpina. Tradicionalnim načinom gajenja koza i preradom mleka, proizvode kozije mlečne proizvode odličnog kvaliteta, kao što su: kozije mleko, koziji jogurt, kozija surutka, koziji sir kriška, koziji sir trapist, dimljeni trapist, trapist sa vlascem. U svakodnevoj ponudi ovog vinskog podruma sa prenoćištem su prerađevine od kozijeg i svinjskog mesa, a poseban specijalitet je kobasica od kozijeg mesa.

Objekat obuhvata vinski podrum, salu za degustaciju, koja je ujedno i restoranska sala kapaciteta do 50 mesta, 5 lepo opremljenih dvokrevetnih soba /francuski ležaj, standardne dvokrevetne sobe/, svaka ima zasebno kupatilo, kao i dodatni smeštaj u susrednoj kući, koji ukupno čini smeštajni kapacitet od 16 ležaja. Ovde se gostima nudi omaća kuhinja sa tradicionalnim specijalitetima kao što su kuvana jela, pečenje, jela ispod sača koje priprema glavni kuvar gospodin Dragan Miljević, vlasnik objekta. Za grupne posete ili po posebnom zahtevu moguće je angažovanje tamburaškog orkestra. U podrumu Miljević možete degustirati rakiju od grožđa, poznatiju kao lozovaču, rakiju od šljiva, domaće belo i crno vino, Traminac mirisni, Burgundac crni, domaće sokove od zove, višnje i mente.

U blizini sela Stari Ledinci se nalaze obeležene staze zdravlja za šetnju i vožnju planinarskih biciklova. Staze zdravlja neprekidno vode kroz šumu bogatu hrastom, bukvom, lipom i grabom. Okolina je bogata šumskim voćem i lekovitim biljem. Oko 500 metara od podruma Miljevic nalazi se ergela konja u sklopu koje je škola jahanja. Za sve ljubitelje prirode moguće je organizovati terensko jahanje, kao i brojni izleti koji obuhvataju bogato kulturno nasleđe i očuvanu tradiciju – razgledanje manastira Fruške gore, Sremskih Karlovaca, Novog Sada, salaša…

Udruženje Aktivna Fruška Stari Ledinci

Udruženje Aktivna Fruška iz Starih Ledinaca je neprofitna nevladina organizacija, osnovana 2010. godine u prirodno očuvanom okruženju zelenila i čistog vazduha severno-centralnog dela Fruške Gore. Udruženje Aktivna Fruška iz Starih Ledinaca se bavi jahanjem i pešačenjem, promovisanjem zdravog načina života, očuvanjem i zaštitom prirode, aktivnim boravkom i rekreacijom na Fruškoj Gori i volontiranjem i društveno korisnim radom. Upravljači i organizatori Udruženja Aktivna Fruška iz Starih Ledinaca su kvalitetni ljudi visoke svesti, Sanja i Dragan, blisko povezani sa prirodom Nacionalnog Parka Fruska Gora, što izuzetno doprinosi njihovoj toplini, blagosti i gostoprimstvu, kao glavnim odlikama njihovih karaktera. Okolina Udruženja je potpuno usklađena sa aktivnostima njenih organizatora – listopadne i zimzelene šume, zasadi organskog povrća, voća i lekovitog bilja, koje sa posebnom ljubavlju i pažnjom gaji vredna vlasnica Sanja i podučava posetioce o njihovim značajnim prednostima u ishrani. Stoga se posetiocima ovde nudi šumski obrok, što je jedinstveno iskustvo ! Rad Udruženja Aktivna Fruška se zasniva na organizaciji jahanja, koju vodi Dragan, profesionalni instruktor jahanja i pešačenju Fruškom Gorom, što je u Sanjinoj organizaciji. Udruženje Aktivna Fruška iz Starih Ledinaca se bavi ciljanim projektima, kojima posveceni organizatori nastoje da razviju i neguju pozitivne društvene vrednosti, kao što su poštovanje prirode, lična odgovornost i spremnost da se pomogne. Organizatori Udruženja Aktivna Fruška veruju da svojim aktivnosti doprinose kvalitetnijem životu pripadnika lokalne zajednice. Pašnjaci i plodno zemljište, vinogradi i voćnjaci ukrašavaju padine i niže delove Fruške gore, dok su površine koje se nalaze na visinama iznad 300 metara nadmorske visine, pokrivene gustim, listopadnim šumama. Stoga su tereni oko sela Starih Ledinaca u Fruškoj Gori idealni za aktivnosti neophodne čoveku modernog vremena – jahanje i pešačenje u prirodi.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci se nalaze u Vojvodini, na severoistoku Srema, smešteni su na blagim obroncima Fruške Gore, na desnoj obali Dunava. Ovaj prekrasan barokni gradić je udaljen svega desetak kilometara od Novog Sada, administrativnog, prosvetnog i kulturnog centra Vojvodine i oko 70 km od Beograda, glavnog grada Republike Srbije. Stanovnici Sremskih Karlovaca su veoma gostoljubivi, pravdoljubivi, prijateljski nastrojeni i uvek spremni da dočekaju goste sa osmehom. Često se kaže: „ Od čega bi vojvođanska narav bila tako dobroćudna – ako ne od sitosti ?”

Sremski Karlovci Šomin lagum

Porodica Šominih, što je nadimak stare i ugledne karlovačke porodice Janković, obnovila je 200 godina staru porodičnu kuću u slikovitom baroknom centru Sremskih Karlovaca i otvorila prenoćište „Šomin Lagum”, kako bi posetiocima Sremskih Karlovaca i okoline omogućila udoban i prijatan boravak. Ovde će posetioci naći miran i romantičan kutak između Dunava i Fruške Gore, koji odiše posebnom energijom i šarmom. Prenoćište „Šomin Lagum” je smešteno u raskošnoj kući staroj oko 200 godina, koja se nalazi u istorijskom centru Sremskih Karlovaca, u neposrednoj blizini Trga Branka Radicevića i znamenitosti ovog prekrasnog baroknog gradića. Šomini – vlasnici, su preuredili svoju kuću u objekat za izdavanje besprekorno čistog smeštaja, sa visokim kvalitetom usluga. Romantični enterijer i lepo uređena bašta unutar zatvorenog poseda pruža posetiocima povratak u prošla vremena, ničim ometan odmor i uživanje u dobro očuvanoj vojvođanskoj kulturi i tradiciji. „Šomin lagum” u Sremskim Karlovcima raspolaže sa tri dvokrevetne sobe kategorije 4 zvezdice, luksuzno opremljene u romantičnom stilu, sa udobnim  kupatilima, kuhinjom i trpezarijom. Kupatila su opremljena tuš kabinama, peškirima, fenovima za kosu i toaletnim priborom. Šomin lagum u Sremskim Karlovcima ima centralno grejanje, uz zagrevanje prostora u raskošno lepim, kerami;kim starinskim pećima na drva, što omogućava prijatan boravak posetilaca tokom čitave godine, jer svako doba ima svoje prednosti i pruza posetiocima Sremskih Karlovaca jedinstvene do\ivljaje. U dvorištu se nalazi uređen prostor za posluženje raznovrsnog i bogatog doručka tokom lepog vremena, koji obuhvata i džem od kajsija sa lavandom iz sopstvene proizvodnje, kao i autentični vinski podrum – lagum, gde se nekad proizvodilo vino po tradicionalnom receptu. Danas je u ovom lagumu Muzej vinarstva, koji gosti sa posebnim zadovoljstvom posećuju, uz degustaciju kvalitetnih fruškogorskih vina i drugih autentičnih proizvoda Vojvodine i Fruške Gore.

Srebrno Jezero

Srebrno Jezero je poznata turistička destinacija Srbije kraj Velikog Gradišta, 115 km od Beograda. Srebrno Jezero je idealno mesto za odmor, rekreaciju, lovni turizam i ribolov. Srebrno Jezero je dugačko 14 km a široko 300 metara. Veliko Gradište sa turističkim centrom Srebrnim jezerom je poznato i po arheološkim nalazištima Viminacijum i Lepenski Vir, kao i Golubačkoj trvđavi, koji se nalaze u blizini.

Srebrno jezero je bogato ribom i ima izvanredne uslove za sportove vezane za vazduh i vodu. Osim “sportskih radosti”, tokom svog boravka na Srebrnom jezeru, posetioci mogu uživati u upoznavanju Lepenskog vira, jednog od svetski najznačajnijih arheoloških nalazišta iz vremena od 6.700 do 4.500 g.pre n.e.

Srebrno jezero luksuzni apartmani Vila Dičić

Vila Dinčic je luksuzni objekat 4 zvezdice koji se nalazi u Velikom Gradistu na Srebrnom jezeru – poznatom turističkom centru Srbije, na udaljenosti od oko 130 km od Beograda, na putu za Nacionalni Park Đerdap. Svojom odličnom uslugom, ekskluzivnim kvalitetom i sadrzajem smeštaja i višedecenijskom tradicijom dobrog domaćina, Vila Dinčic Srebrno jezero privlači posetioce raznovrsnih interesovanja – turiste, poslovne goste, zaljubljenike u mir i spokoj očuvane prirode, ambijent bogatog zelenilom, kao i poštovaoce izvrsne hrane. Vila Dinčić raspolaze sa 18 prostranih, udobnih, luksuzno opremljenih smeštajnih jedinica, od kojih je 6 apartmana, 10 dvokrevetnih soba i 2 trokrevetne sobe. Svaka smeštajna jedinica Vile Dincic je opremljena modernim nameštajem, udobnim kupatilom, klimatizacijom, podnim grejanjem, TV-om, mini barom, fenom za kosu i telefonom. Smeštaj u Vili Dinčić je izuzetno pogodan za boravak sportista, porodica i gostiju željnih odmora i opuštanja. Letnja bašta ima 60 mesta u kojima gosti uživaju tokom čitavog dana, a posebno u večernjim satima.

Tokom boravka u Vili Dinčić postoji mogućnost organizovanja mnoštva zanimljivih izleta u okolinu, budući da je Vila u blizini Golubačke tvrđave i ulaska u Nacionalni Park Đerdap, kao i spektakularnog arheološkog nalazišta Lepenski Vir. Osim toga, na Srebrnom jezeru postoje sportski tereni i čamci za uživanje na vodi, kao i cuveni tenis tereni i poznati Aqua Park. Vila Dinčić je smeštena u borovoj šumici, na lepo uređenoj obali Srebrnog jezera, što gostima predstavlja posebu radost tokom letnjih dana, kao i mogućnost za brojne sportske aktivnosti.

Sombor

Sombor se nalazi u severozapadnom delu Bačke, u Vojvodini, 175 km severno od Beograda. Sombor je poznat kao najzeleniji grad u Srbiji, a zahvaljujući svojoj veličanstvenoj arhitekturi i dobro očuvanim impresivnim građevinama, koje i danas dominiraju svojom lepotom, predstavlja zanimljivu turističku destinaciju.

Dida Hornjak Salaš se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, 3 km od Sombora, na salaškom naselju Gradina, 1,5 km od kružnog puta JUG 3. Više od jednog veka je salaš u vlasništvu čuvene porodice Hornjak, čiji napor da ovaj biser vojvođanske ruralne arhitekture uskladi sa trendom “seoskog turizma” iz godine u godinu ostvaruje sve veći broj posetilaca. Aranka Hornjak Mijić je obnovila stogodišnji salaš u porodičnom vlasništvu i 2009. godine ga namenila posetiocima. Dida Hornjak salaš obuhvata autentično opremljenu sobu bunjevačkog stanovništva, umetnički atelje i radionicu sa prodavnicom starih zanata, gde je organizovano slikanje na staklu, slikanje na platnu-svili, izrada suvenira od kukuruzovine i slame, restoran sa 100 mesta i nekoliko lepo uređenih soba sa kupatilima – 1 jednokrevetna, 1 dvokrevetna i 1 trokrevetna soba. Gostima su na raspolaganju 6 ležaja koji čine tri prijatno uredene sobe “vojvođanskog šarma”. Tokom boravka na Dida Hornjakovom salašu gosti uzivaju u mirnom i opustenom salašarskom ambijentu, dobro očuvanim bunjevačkim običajima, vrhunskoj vojvođanskoj kuhinji, radionicama starih zanata i rukotvorina, kao i razgledanju ambara, čardaka, letnje kuhinje, male etnografske izložbe poljoprivrednih i salašarskih predmeta. Domaćini se služe engleskim i nemačkim jezikom i na usluzi da gostima omoguce prijatan i nezaboravan salasarski boravak ili odmor u Vojvodini .

Raška

Opština Raška nalazi se u jugozapadnom – centralnom delu Srbije i zahvata središnji deo Ibarske doline, zapadne delove Kopaonika i istočne padine Golije. Raška ima veoma povoljan geografski položaj, udaljena  82 km od Kraljeva, 248 km od Beograda i 333 km od Novog Sada. Raška je centar srpske srednjovekovne duhovnosti i po mnogima prva Srpska država, pa kao takva nudi razgledanje prekrasno očuvanih i zanimljivih manastira i znamenitosti : Manastir Gradac, Sveti Nikola Končulj, Stari Grad Brvenik, Manastiri Nova Pavlica i Stara Pavlica …

Restoran sa smeštajem Čakmara 

Tradicionalni restoran Čakmara sa nekoliko autenticno uređenih soba za smeštaj se nalazi 6 km severno od Raške, na glavnom putu Kraljevo-Raška-Novi Pazar, u prekrasnoj dolini reke Ibra, okružena veličanstvenim vrhovima divljih planina Kopaonika i Golije. Ceo turistički objekat restorana Čakmara sa smeštajem u Raškoj je izgrađen od prirodnih materijala – drveta i kamena. To ističe i podseća posetioce na raskošnu prirodu u okruženju i njene brojne lepote i oblike – masivne drvene grede iz obližnjih gustih šuma koje pokrivaju planine su usklađene sa kamenom, čime je opremljena unutrašnjost restorana i soba za smeštaj, dok toplina spoljnog izgleda i lepota pejsaža takođe iznenadi i očara svakog posetioca, tokom prvog susreta. Kada uđete u restoran Čakmaru u Raškoj, osetite nostalgiju za prošlim vremenima, koju daju toplinu ognjišta i gostoprimstvo domaćina

Rajačke pimnice

Na krajnjem istoku Srbije, dvadesetak kilometara južno od Negotina, nadomak srpko-bugarske granice, leže nadaleko čuvene Rajačke Pimnice. Na području Negotinske krajine, poznate po bogatim vinogradima iz drevnih rimskih vremena, seosko stanovništvo je, baveći se vekovima vinogradarstvom, osnivalo posebna naselja u blizini svojih stalnih prebivališta. Naselja su dobila naziv “pivnice” ili “pimnice”, kako vinske podrume naziva lokalno stanovništvo u negotinskom kraju. Vinski podrumi su korišćeni za proizvodnju vina i rakije od blagorodnog negotinskog grožđa, kao i mesto za čuvanje gotovih napitaka, jer se oduvek verovalo da kvalitetno vino mora imati mir i tisinu.

Rajačke Pimnice, u svetu jedinstveni kulturno-istorijski spomenik je podignut u čast vinu i vinovoj lozi. Rajačke pimnice predstavljaju skup vinskih podruma, koji pripadaju selu Rajac, smeštenom 2 km zapadno, na vrhu Belog Brega, okruženog vinogradima i vinogorjem. Celina vinskih podruma Rajačkih pimnica je gusto grupisana u spontanom nizu koji prati izgled i konfiguraciju terena. Nizovi kamenih vinskih podruma nejednake veličine, u prizemlju ili sa dva sprata, ali istovetnog oblika i ukopane u zemlju, čine krivudave uličice Rajačkih pimnica. Čitava Negotinska krajina /područje oko Negotina i okoline/ raspolaže odličnim uslovima za uzgoj vinove loze, što je dalo mnoštvo vinskih podruma i vinarija. Monumentalni tajanstveni “grad vina” – Rajačke Pimnice, sa preko 270 prelepih kamenih zdanja, starih duže od dva veka, centralnom fontanom i trgom posvećenim Svetom Trifunu i uzanim ulicama koje vode do sledećeg reda kamenih vinskih podruma, pokrivenim specifičnim krovovima, nastao je na mestu po volji majke prirode i time namenjen proizvodnji, čuvanju i nezi prirodnih rajačkih vina. Posebno su dragocena crna vina, proizvedena sa ljubavlju i brigom domaćina iz Rajca, od grožđa blagorodnog rajačkog vinogorja.

Rajačke Pimnice Seoski turizam Sveti Trifun

Na krajnjem istoku Srbije, dvadesetak kilometara južno od Negotina, nadomak srpko-bugarske granice, leže nadaleko čuvene Rajačke Pimnice, u svetu jedinstveni kulturno-istorijski spomenik podignut u čast vinu i vinovoj lozi. Monumentalni tajanstveni grad vina – Rajačke Pivnice, koji broji preko 270 prekrasnih rustičnih kamenih zdanja duže od dva veka, nastao je na mestu po volji majke prirode i time namenjen proizvodnji, čuvanju i nezi prirodnih rajačkih vina. Posebno su dragocena crna RAJACKA vina, proizvedena sa ljubavlju i brigom domaćina iz Rajca od grožđa blagorodnog rajačkog vinogorja.

Vila Milenović 

Rajac je majušno drevno selo u Istočnoj Srbiji, poznato po odličnim vinima, koje se nalazi na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je selo Rajac udaljeno 50 km, a od Negotina 25 kilometara. Do Rajca i Rajačkih pivnica najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, odakle ima još oko pola sata vožnje, kroz sledeća sela : Kobišnica, Veljkovo i pored Rogljeva. Drugi put iz Zaječara ka Rajcu, dug 43 km je živopisniji, ali sa nešto više krivina i vodi preko Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Postoji i treći put, preko Brusnika i Tamniča, ali je lošeg kvaliteta i ne preporučujemo ga.

Prijepolje

Prijepolje je grad u jugozapadnoj Srbiji, zaokružen prema severu i severoistoku prostranom dolinom Lima, a prema zapadu i istoku zatvoren brojnim planinskim vencima: na jugoistoku Jadovnikom, na severoistoku planinom Zlatarom (1627 m), na severozapadu Pobijenikom (1423 m), na zapadu Kamenom gorom (1483 m) i na jugozapadu Lisom (1509 m). Prijepolje i njegova prekrasna okolina su istinski raj za ljubitelje prirode i planinare, zahvaljujući besprekorno čistoj prirodi i brojnim dobro obeleženim pešačkim stazama i planinarskim terenima, različite nadmorske visine.

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način, markiranim stazama spojene su turističke destinacije, a turistima i lokalnom stanovništvu omogućeno je da izaberu stazu prema svojim fizičkim mogućnostima i atrakcijama koje nameravaju da posete. Zlatibor je spojen sa Tarom preko Mokre gore, Divčibare sa prostorom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica spojeni su sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem. Biciklističke rute obeležene su turističkom signalizacijom, na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. Za potrebe aktivnog odmora u Srbiji obezbeđen je i određen broj bicikala, koje se mogu iznajmiti.

Kamena Gora

Kamenu Goru, zahvaljujući mirisnim proplancima, predivnim gustim četinarskim šumama i obiljem pitkih ledenih izvora smatraju najlepšim selom u Prijepoljskoj opštini i verovatno jednim od najlepših mesta Srbije. Kamena Gora očara posetioca na prvi pogled i ostaje dugo u srcu … Kamena Gora je selo sa oko 160 stanovnika, uzdignuto između Prijepolja, Pljevalja i Bijelog Polja, na prosečnoj nadmorskoj visini preko 1300 metara, odakle se pruža nezaboravni pogled /od koga staje dah/ na planinske masive Durmitora, Jadovnika, Zlatara, Golije, Zlatibora i dr.

Kamena Gora je poznata po višestoletnom boru – Svetiboru, za koga su vezane mnoge tajne i narodna predanja. Kamena Gora je okružena dubokom četinarskom šumom, sa mnoštvom izvora koji nikada ne presuše, te dugovečnim gorštacima, koji potvrđuju iskonsku životnu filosofiju sa radošću ponuđenu svakom gostu. Kamena Gora je jedinstveni prirodni rezervat, te je zahvaljujući svojim veličanstvenim specifičnostima, proglašena vazdušnom banjom sredinom prošlog veka. Na Kamenog Gori postoji 6 dobro obelezenih planinarskih staza, ukupne duzine oko 89 km, kroz guste sume i livade, ukrasene brojnim pitnik izvorima. Setnja Kamenom Gorom omogućava izuzetno opuštanje i odmor, kao i jedinstveno okrepljenje duha i tela.

Kamena Gora je udaljena od Prijepolja 20 km asfaltnim putem. Za sportiste, ljubitelje prirode, avanturiste i rekreativce je Kamena Gora pravi raj, jer se ovde nalaze obeležene staze za planinski biciklizam, pešačke staze, vazdušne staze za paraglajdere, izuzetno kvalitetne mogućnosti za uzbudljivo splavarenje Limom, očaravajući vodopadi Sopotnice, pogodnosti za lov i ribolov, očuvani običaji i još mnogo zanimljivosti.

 

 

Ovo autentično gorštačko seosko domaćinstvo čini mogući zajednički smeštajni kapacitet sa komšijama sela Kamene Gore, od kojeg je udaljeno svega par koraka, smešteno na jednoj od najviših tačaka, ispod guste borove šume i vrha Ravna Gora. Ovo mesto je idealno za besprekorno miran odmor uz nezaborana druženja sa lokalnim stanovništvom, bogatim “gorštačkim tajnama”, uživanje u beskrajnim šetnjama mirisnim livadama ili uz logorsku vatru na kojoj se peku krompiri iz bašte domaćina ili sakupljene jestive gljive iz duboke šume koja se nadvija iznad kuće. Autentična seoska gorštačka kuća je “modernije” gradnje i raspolaže sa dve dvokrevetne sobe, jednom trokrevetnom i jednom jednokrevetnom sobom i zajedničkim kupatilom.

U zimskom periodu je čitav kraj obuhvaćen dubokim sneznim pokrivačem, te je ponekad teško izaći iz kuće, što predstavlja zadovoljstvo posetiocima Kamene Gore i ljubiteljima sportova na snegu. Ovo seosko domaćinstvo u Kamenoj Gori se bavi sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom, od koje su svi proizvodi na trpezi. Kada stignete do očaravajućih visina Kamene Gore, sa kojih se pruža veličanstven pogled na okolne planinske vrhove zapadne Srbije i spoznate iskonsku gorštačku filosofiju jednostavnosti života, odmah zaboravljate mobilni telefon i lap top, sasvim lako uranjajući u spokoj prirode, krepeći se besprekorno čistim vazduhom, isključivo izvorskom vodom i proizvodima zdrave hrane /obavezno probati kiselo mleko i mladi sir, kao i druge specijalitete vrednih i srdačnih domaćina Kamene Gore/.

 

Ruža

Ovaj udoban ugostiteljski objekat-pansion u centru Kamene Gore, pod nazivom Ruža, na nadmorskoj visini od 1250 metara je poznat po izuzetnom “gorštačkom” gostoprimstvu, koje se prepoznaje po suptilnoj duši domaćina i posebnoj brizi za prijatan boravak gostiju. Smeštaj u pansionu Ruža je obezbeđen u tri spavaće sobe – jedna trokrevetna, jedna dvokrevetna sa francuskim ležajem i jedna dvokrevetna razdvojenih ležaja, sa upotrebom jednog kupatila. Nezaboravni gorštački specijaliteti se pripremaju na tradicionalni način od svežih i ukusnih namirnica iz lokalne proizvodnje i poslužuju u restoranu objekta Ruža u Kamenoj Gori, čineći posebnu privilegija gostima koji ovde borave.

Ljubazni domaćini pansiona Ruža su potpuno posvećeni da posetiocima predstave izuzetno bogato i prekrasno očuvano prirodno i entografsko nasleđe Kamene Gore i Prijepolja, te organizuju raznovrsne izlete i aktivnosti u očuvanoj prirodi i okolini, za koju se tvrdi da svojom lepotom zadivljuje i ostavlja bez daha svakog posetioca. Nije lako odrediti period godine kada je bolje boraviti u ovom čarobnom selu, jer svako doba ima svoje zanimljivosti i prednosti…

Požega

Većina sela u opštini Požega se nalaze na nadmorskoj visini preko 500 m čime su idealna za boravak i odmor gostiju. Bogata su šumama, pašnjacima, bistrim potocima, asfaltiranim i pristupačnim putevima, čistim vazduhom i nezagađenom prirodom, kao i posebno ljubaznim domaćinima.

Petrovaradin

Petrovaradin apartmani

 

Celina tri lepo uređena apartmana za najam u Petrovaradinu se nalazi u lepoj kući vredne novosadske porodice, na prostranom gazdinstvu u mirnom delu Petrovaradina – predgrađa Novog Sada. Do apartmana u Petrovaradinu se jednostavno stiže silaskom sa autoputa Beograd-Zagreb kod Rume i dalje preko Fruške Gore ili “starim” putem koji povezuje Beograd i Novi Sad. Apartmani u Petrovaradinu se nalaze u blizini obale Dunava i najstarije – divlje plaže Novog Sada, poznate kao Oficirska plaža, koja tokom toplih letnjih dana omogućava prijatno osveženje.

Paraćin

Akva Etno Dvorac Paraćin

 

Tradicionalni kompleks izvanrednog restorana sa pet prijatno uređenih soba se nalazi u Paraćinu, na autoputu koji povezuje Srbiju i Makedoniju, na tzv. Koridoru 10. Zanimljiva celina Akva etno Dvorca u Paraćinu predstavlja turističku ponudu autentičnog stila, obogaćenu nenadmašnim tradicionalnim srpskim gostoprimstvom vrednih domaćina potpuno posvećenih svojim gostima. Sobe Akva etno Dvorca u Paraćinu su prostrane, sa balkonima, posebno toplog ambijenta koji prija poslovnim gostima ili turistima. Sobe Akva etno Dvorca u Paraćinu su uređene drvenim nameštajem i originalnim detaljima u tradicionalnom srpskom stilu i opremljene prijatnim kupatilima. Predivno okruženje obogaćeno zelenilom i vodenim površinama ovog porodičnog objekta, koji predstavlja odličnu i dugoročno veoma isplativu investiju, uz mogućnost ulaganja u proširenje kapaciteta, posebno odgovara boravku sportista, ljubitelja lova, putnicima koji na putu do Grčke žele pauzu za odmor i okrepljenje, kao i posetiocima željnim da upoznaju bogato kulturno i prirodno nasleđe moravske Srbije – srednjovekovni srpski manastiri Ravanica i Manasija, vodopad Lisine, Homoljske planine, raskošna vinska aleksandrovačka župa…

Jedinstvena celina Akva Etno Dvorca u Paraćinu je okružena baštom punom zelenila, vodenih kaskada i fontana, što čini letnju baštu kapaciteta od 200 mesta najboljim odredištem za uživanje u tradicionalnim srpskim specijalitetima na otvorenom prostoru, tokom letnjih dana. U ovom etno-motelu u Paraćinu se uspešno održavaju manji skupovi, u salama kapaciteta od 90 do 200 mesta. Akva etno Dvorac u Paraćinu je domaćin nezaboravnih venčanja, posebno osmišljenih skupova, romantičnih događaja i raznovrsnih proslava rođendana, godišnjica i sličnih događaja. Mi smo doživeli da domaćini sa nama igraju kolo ! U ovom zanimljivom turističkom mestu je na tako poseban način moguć jedinstven doček dobrodošlice sa muzičko-folklornim nastupom i uživanje u tradicionalnim srpskim specijalitetima – srpska gibanica, jagnjetina ispod sača, gulaš-supa od divljači, vrhunsko ukusan srpski roštilj – sočni “ćevapčići” i dimljena vešalica, neodoljiva srpska sarma… takva kakvu nikada i nigde nismo jeli, već samo na ovom zanimljivom mestu punom nesvakidašnje topline…

Palić

Majkin Salaš Palić 

 

Vredna porodica Gabric je poznata po svojoj dugogodisnjoj posvecenosti razvoju porodicnog poslovanja, zaokupljena poljoprivrednim aktivnostima više od 50 godina. Zahvaljujući svom opredeljenju, danas ova porodica na Paliću i u Vojvodini predstavlja prvaka u «tradicionalnom gostoprimstvu», uspešno vodeći firmu «Maestozo» koja u svom sastavu ima: Hotel «Cvetni salaš», Hotel «Vila Lira» i «Majkin salaš», na lepo uređenom privatnom posedu veličine preko 10 hektara.

Porastom interesovanja gostiju za seoski turizam, «moderan gost» zahteva programe i uslove boravka u skladu sa prirodom, bogatim domacom kuhinjom i tradicionalnim kulturnim vrednostima mesta koje posecuje. Lokacija objekata i restorana potvrdjuje da je stanovnik ravnice oduvek imao blizak kontakt sa prirodom. Salas se nalazi na mestu koje omogucuje najbolje ocuvanje prirodnih i tradicionalnih vrednosti uz potpunu efikasnost u poslovanju. Sa severne strane je zid koji stiti od ostrog vetra zvanog «gornjak», dok je soba vlasnika salaša smeštena kao i nekada davno, sa istočne strane, da bi ga budili prvi zraci sunca u zoru. Gostinska soba se nalazi u zapadnom delu salaša, koji je sa južne strane otvoren. Ovakav raspored prostora se i danas zatiče na «Majkinom salašu» u originalnom svetlu. Ogromna količina ljubavi i pažnje je uložena da se tradicionalni salaš pretvori u svojevrsnu turističku znamenitost koja je zadržala sve ravničarske vojvođanske odlike i duh «starine» u kojoj se, kao u centru «vojvođanskih događaja» okupljaju ljudi radi uživanja u domaćoj atmosferi, rakiji, zvucima tamburice i tradicionalnim kulinarskim specijalitetima. Gurmani će ovde pronaci najkvalitetnija jela tradicionalne kuhinje Vojvodine: goveđu čorbu sa domaćim knedlama i pavlakom /čuveni «perkelt»/, supu od petla sa domaćim rezancima, pasulj, jagnjeći paprikaš sa kupusom i riblju čorbu. Posetioci koji vole slatkiše će odabrati neku od poslastica iz bogatog izbora : krofne, štrudle, domaće rezance sa makom i sušeno voće. Ovo je samo mali deo iz bogatog tradicionalnog jelovnika po receptima «Majkinog salaša». Kao prilog odličnoj hrani, služe se izvrsne domaće rakije od dunje, jabuke ili šljive kao i čuvena «vina sa peska», dok goste zabavlja folklorni ansambl «Neven».

Gazdinstvo porodice obuhvata i ribnjak, bazen, sportske terene i staje za jahaće konje koje okružuju uređene plantaže voća i bagremova šuma. Za goste salaša su organizovani raznovrsni događaji u cilju negovanja vojvođanske tradicije, poput starinskih zabava, likovnih kolonija, ručno rađenih «slamarskih» radionica koje vode lokalni umetnici, kulturni programi i folklorne predstave i nastupi koje predstavljaju izuzetno živopisno i bogato multi-kulturno nasleđe Vojvodine i ostaju u lepom sećanju gostiju.

 

Salaš Đorđević Palić

 

Zanimljiv i prijatan Salaš Đorđević na Paliću je izgrađen sredinom prošlog veka na površini od oko 8 hektara. Nedavno je preuređen u ljupkom etno stilu, kako bi se u potpunosti ambijentalno uklopio sa raskošno zelenom okolinom mirisnog cveća i lekovite lavande i zadovoljio zahteve savremenog gosta. Salaš Đorđević je svojim raznovrsnim sadržajima izuzetno pogodan za udoban boravak turista, poslovnih gostiju i porodica, učesnika manjih skupova, sastanaka i druženja, kao i vrhunski romantičan kutak za nezaboravne svadbe i proslave. Prednji deo salaša Đorđević na Paliću, smešten uz lepo uređen prilazni put sa drvoredom, čine sportski tereni i mesta za rekreaciju, sa terenima za košarku, mali fudbal i 2 terena za odboju, dva tenis tenera, garderobom sa zastakljenim tremom i dečijim igralištem. Središnji deo salaša obuhvata park sa vodenim površinama, amfiteatrom sa binom, koji predstavljaju izvanredno mesto održavanja uspešno organizovanih skupova na otvorenom, svečanih svadbenih ceremonija i proslava, kao i skupova namenjenih očuvanju kulturnog nasleđa i tradicije. U okviru salaša Đorđević na Paliću su smeštajne jedinice i autentični objekti – ambar, bunar, trem, ružičnjak, organska bašta, zasadi lavande, povezani cvetnim lejama i travom.

Autentičnost salaša Đorđević Palić dočarava jedinstvenost vojvođanskog podneblja, kuhinje, folklora i običaja, što je osnovni cilj poslovanja srdačnih i vrednih domaćina – dočaravanje i negovanje tradicije Vojvodine i salaša sa početka 20. veka, kao amanet savremenim generacijama !

 

Salaš Jelen Palić

 

Turistički kompleks „Jelen salaš, koji se prostire na površini od 8000 m2, samo 1 km od Palićkog jezera, obuhva 8 zasebnih objekata, okruženih šumom i ravnicom severne Vojvodine. Autentična etno atmosfera i miris domaćinskog ognjišta su poseban doživljaj gostiju, jer evocira uspomene na minula vremena, kada se jelo pripremalo na tradicionalan način, predstavlja atribute koji krase turistički kompleks Jelen na Paliću. Za ljubitelje pečenja u pečenjari salaša se peče sač i ražanj, odnosno teletina, jagnjetina, jaretina i prasetina,dok se suhomesnati proizvodi suše u pušnicama, te gosti mogu da uživaju u dimljenim proizvodima vrhunskog kvaliteta – domaćeg kulena, kobasice, slanine i švargle, odnosno u pripremi tradicionalnih srpskih specijaliteta na autentičnom ognjištu – svadbarskog kupusa, bosanskog lonca ili domaćem hlebu. U turističkom kompleksu Jelen na Paliću se takođe služe i specijaliteti internationacionalne kuhinje i širok izbor najkvalitetnijih pića.

Apartmani i sobe turističkog kompleksa Jelen su opremljeni u etno stilu, drvenim nameštajem ručne izrade, sa francuskim ležajem i dva pomoćna ležaja, jacuzzi kadom, mini barom, klimatizacijom, CATV i telefonom, te predstavljaju odličan smeštaj za boravak turista i poslovnih gostiju. Sobe Salaša Jelen su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne i opremljene su isto kao apartmani, a ukupna kapacitet smestaja je do 20 gostiju.

U sklopu Salaša Jelen na Paliću je opremljena konferencijska sala kapaciteta 80 do 100 mesta, u kojoj se organizuju raznovrsni poslovni skupovi. Restoran Salaša Jelen na Paliću ima salu sa 150 mesta, dve terase sa 120 mesta i kvalitetnu uslugu, te je izuzetno pogodan za uspešnu organizaciju raznovrsnih proslava, skupova, druženja i poslovnih događaja. Ovde je i otvoreni bazen, koji takođe čini odlično odredište gde se organizuju i brojni događaji i skupovi, kao i zabavni sadržaji i aktivnosti, kao i nezaboravna zabava originalnih veselih tamburaša…. Najmlađim posetiocima je obezbeđena zabava na dečijem igralištu Salaša Jelen, jer ih ovde očekuju ljuljaške, trambolina, toboga, klackalice i klupe.

Novo Brdo

Opština Novo Brdo se nalazi na centralno-jugoistočnom delu Kosova, u Pomoravskom regionu, na površini od 204 km². Na jugoistoku se Novo Brdo graniči sa opštinom Kamenica, na zapadu sa opštinom Gnjilane, na jugozapadu sa opštinom Lipljan i na severu sa opštinom Priština. Novo Brdo ima dobre saobraćajne veze sa Prištinom i Gnjilanom, koji su u jednakoj udaljenosti od 35 km. Dobar geografski položaj omogućava Novom Brdu dobre veze sa ostalim centrima Kosova i regiona.

Opština Novo Brdo se prostire na širokom brdsko – planinskom terenu i ima dobre uslove za razvoj /organske/ poljoprivrede i stočarstva. U opštini Novo Brdo ima 33 sela /naseljenih mesta/ koja imaju povoljan položaj i uslove za proizvodnju kvalitetne zdrave hrane i posebno za razvoj eko-turizma. Nadmorska visina se kreće od 680 metara u najnižim predelima, do najvišeg vrha koji se naziva “Mali i Madh” /Velika Planina/, na nadmorskoj visini od 1260 metara. Najveći deo reljefa opštine Novo Brdo čine mnogobrojna brda koja odlikuje nežno zatalasan izgled. Od celokupne površine opštine Novo Brdo, 56 % čine nadmorske visine od 800-900 metara preko 1000 metara je 5 % teritorije i ispod 700 metara je 38 % teritorije opštine Novo Brdo. Opština Novo Brdo je bogata listopadnim šumama bukve, cera, jasena i hrasta, kao i jestivim gljivama, smrekom, lekovitim biljem, šumskim plodovima. Konfiguracija terena, zelenilo i šumski potoci opštine Novo Brdo omogućavaju staništa raznih divljih životinja u raskošnim šumama i poljima, među kojima su najkarakterističnije divlja svinja, jelen, vuk, lisica, zec, jazavac, veverica itd., a od ptica jarebice, pupavac, divlji golub, soko, crni gavran i jastreb.

Nova Varoš

Planina Zlatar u opština Nova Varoš se nalaze u jugozapadnoj Srbiji, izmedu dolina reka Lima, Mileševke i Bistrice. Planina Zlatar i Nova Varoš se nalaze oko 230 km juzno od Beograda, 195 m severno od Podgorice /Crna Gora/ i 180 km istocno od Sarajeva /Bosna i Hercegovina/. Najviši vrh planine Zlatar je Golo brdo /1627m n.v./. Morfologija planine Zlatar, njena klima i jedinstveni biljni pokrivač, odnosno autentična priroda, svrstavaju je u red planina sa izuzetnom turističkom vrednošću. Reka Uvac, duga 119 km, koja izvire ispod planine Ozren je najduža pritoka Lima. Uvac ima karakter planinske reke, što uslovljava izraziti hidroenergetski potencijal, zahvaljujući kome su na ovoj reci izgradena tri predivna veštačka jezera : Zlatarsko, Uvačko-Sjeničko i Radoinjsko jezero. Jedan deo klisure reke Uvac, površine 2717 ha, na nadmorskoj visini od 902 do 1276 metara je proglašen prirodnim rezervatom, jer se javlja kao prirodno stanište zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, /beloglavog supa-čistača prirode i ribe mladice/, reliktnih vrsta u Evropi. Zlatar i okolinu Nove Varoši odlikuju guste šume omorike i breze, mirisne livade, beskrajni pašnjaci i proplanci, specifična ruža vetrova koju čini poseban spoj mediteranske i planinske klime, maksimalni broj sunčanih dana, obližnja “gorska” jezera i vodena bogatstva reka Lim, Uvac, Mileševke i Bistrice, kulturno nasleđe, među kojima su manastiri Mileševa, Dubnica, Sveti Nikola Dabarski – Manastir Banja u Pribojskoj Banji, staro selo Štitkovo i druge znamenisti, zanimljiva seoska turistička domaćinstva koja pružaju turističke usluge, što ovo područje čini jednim od najlepših i najprivlačnijih u Srbiji. Blagotvoran vazduh obogaćen terpentinom i ozonom sa vrhova planine Ozren pruža posebno zadovoljstvo u šetnjama proplancima bogatim lekovitim biljem i posmatranju beskrajnih vidika…

 

Nova Varoš – Akmačići 

 

U selo Akmačiće, na prekrasnoj planini Zlatar se stiže posle 7 km od skretanja na raskrsnici u Novoj Varoši u pravcu Specijalnog Rezervata Prirode Uvac i majusnog sela Božanići, te skretanjem levo kod kafane “Božur” i dve pilane koje obrađuju drvo bogatih šuma ovih predela.  Posle 5 km vijugavog šumskog puta se stiže do Gujaničića Male, majušnog slikovitog zaseoka, gde treba pratiti znak Kuća na orlovoj steni, odakle se ubrzo stiže do seoskog domaćinstva okruženog prirodnim staništima beloglavog supa. Tu goste i putnike namernike ili ljubitelje nedirnute prirode veličanstveno lepog Zlatara, u najsurovijem ambijentu krša i kamenitih stena Prirodnog Rezervata Uvac, koje su prirodna staništa čistača prirode, ispod kojih su litice kanjona Uvca, duboke oko 1 km, žive vedri domaćini širokog srca i milog osmeha, čija unutrašnja mirnoća /duše/ jednostavno prelazi na goste. Seoski domaćini, koje sa ljubavlju smatramo seoskim domaćinima iz Kuće na orlovoj steni, su potpuno posvećeni uživanju svojih gostiju, prirodi i njenim blagodetima i čudima.

 

Selo Vilovi

 

Prekrasno selo Vilovi se nalaze na nadmorskoj visini od 1200 metara, okruženo gustim borovim šumama i mirisnim livadama. Na ulasku u Novu Varoš skreće se levo prema Prirodnom rezervatu Uvac, na trećem kilometru je seosko turističko domaćinstvo koje toplo preporučujemo. Domaćini koriste prizemlje objekta nove kuće za izdavanje, a gostima su na raspolaganju tri dupleks apartmana na prvom spratu. Svaki apartman je pastelne boje i veoma prijatno uređen modernim drvenim nameštajem, sa prostranim kupatilima i pogledom na planinu Zlatar. Najveći apartman ima mini kuhinju i veoma je pogodan za boravak porodica sa malom decom. U prostranom dvorištu se nalazi nekoliko tradicionalnih vajata u kojima se čuva pšenica i kukuruz koje gaje vredni domaćini. Jedan vajat je preuređen u apartman, tako da je na raspolaganju gostima koji vole tradicionalnu vrstu smeštaja. Vajat se sastoji od dve prostorije i kupatila, od kojih je jedna ulaz i predsoblje, a druga soba ima ležaj na razvlačenje i dnevni boravak. Tradicionalne specijalitete iz sopstvene proizvodnje ovog seoskog turističkog domaćinstva priprema vredna domaćica, bogatog ugostiteljskog iskustva. Zahvaljujući raznovrsnoj ponudi izuzetno ukusne i zdrave hrane – preporučujemo komplet pansion. Ovo je jedno od najkvalitetnijih seoskih turističkih domacinstava na teritoriji Opštine Nova Varoš.

Smeštaj u Vilovima je obezbeđen u zanimljivom apartmanskom objektu sa 6 dvokrevetnih soba i dva kupatila i u brvnari sa 5-6 ležaja i kupatilom, izrađenim u potpunosti od odabrane drvene građe, pa sve miriše na svežinu i opojnost prirode. Sobe ovog zanimljivog seoskog turističkog seoskog domaćinstva na Zlataru su opremljene nameštajem od prirodnih materijala i ukrašene motivima Zapadne Srbije. Ova vrsta smeštaja je veoma pogodna za porodičan odmor ljubitelja prirode i predstavlja jedinstven doživljaj svakog gosta, zahvaljujući jedinstvenoj “ušuškanosti” turističkog objekta u netaknutoj prirodi i tišini, sa prozorima spavaćih soba koji gledaju direktno u krošnje guste borove šume. Moguće je kampovati u šatorima, ali su zlatarske noći hladne, te se “šatorska noć” preporučuje samo najhrabrijima. Kada padne noć kretanje gustom šumom Zlatara je nemoguće bez baterijske lampe, ali su zato jutra prelepa i okupana suncem. Za buđenje su zadužena stada ovaca sa svojim zvoncima i klepetušama, ali i veverice koje se prepiru oko šišarki, kao i brojne ptice čije je cvrkut prepoznatljiv i jedinstveno okrepljujući. Iz glavne prostorije sa kaminom – takozvanog dnevnog boravka, odakle vode stepenice za gornji sprat turističkog objekta u Vilovima, pruža se nezaboravan pogled na planinu Zlatar u kome gosti mogu uživati i na prostranoj otvorenoj terasi, što svi s pravom ocenjuju kao “pogled uživanja vredan milion dolara” ! Ovo jedinstveno prijatno seosko turističko domaćinstvo u Vilovima je deo naše posebne ponude vikend aranžmana u selim Srbije.

Fruška Gora Neštin

Salaš i vinarija Kurilić Neštin

 

Daleko od urbane vreve koja danas preovladava sa svih strana, na prekrasnim nežnim padinama Fruške gore, krije se salaš i vinarija Kurilić – jedan od bisera Fruške gore koga ne treba propustiti !

Salaš i vinarija Kurilić se nalaze u najzapadnijem delu plodne Fruške gore, najvećem „ostrvu” u Panonskoj niziji, ugnežden pored puta koji vodi od Neština za Vizić. Obronci na kojima je salaš već dva milenijuma greje toplo sunce i napaja znoj vrednih radnika. Za trud koji treba uložiti da bi se stiglo do ove oaze mira i duha koji se retko nalaze, posetioci dobijaju iskustvo kome se uvek rado vraćaju. Vredni domaćini se bave brojnim poljoprivrednim poslovima vezanim za održavanje i razvoj uglednog gazdinstva, bogatog mnogobrojnim životinjama i okruženom vinogradima. Tokom obilaska ovog prostranog rustičnog fruškogorskog salaša posetioci mogu videti koze, ovce, konje, mangulice, obične svinje, živinu…Ovde se tokom čitave godine uživa u bogatom domaćinskom obroku, pripremljenom u autentičnom prirodnom ambijentu od namirnica i sastojaka iz sopstvene proizvodnje. Posetiocima salaša Kurilić su omiljeni tradicionalni i jednostavni vojvođanski specijaliteti, koji jako prijaju uz domaće rakije i vina i tamburaše ovog poznatog vinogradarskog kraja – domaći hleb iz furune, kulen, šunka, čvarci, kobasice /od mangulice/, kozji sir, paradajz čorba sa valjušcima, bećar /pudarski/ paprikaš, gulaš, sremački roštilj, knedle sa šljivama, tašci sa orasima…. Posetioci koji žele da direktno upoznaju idilu salašarskog života su dobrodošli da učestvuju u pečenju rakije, okopavanju vinograda, žetvi zlatnog žita, pripremi ajvara i druge zimnice, svinjokolju i brojnim poljoprivrednim i salašarskim aktivnostima.

Fruška Gora Neradin

U malom selu Neradinu, na Fruskoj Gori, u blizini Iriga i srpskog srednjovekovnog pravoslavnog manastira Grgetega, na nadmorskoj visini od 230 metara se nalazi Perkov salaš, koji je očuvao mnoge tajne prošlih vremena, radostan da može da ih i danas prikaže brojnim posetiocima. Perkov Salaš se nalazi na uzvišenju sa koga se pruža nezaboravan pogled na nežno valovite obronke Fruške Gore i Mačve, okružen vinogradima, voćnjacima, kukuruzima i plodnim fruškogorskim njivama i pašnjacima.

 

Perkov Salaš Neradin Irig

 

Na Fruškoj Gori, u selu Neradinu, u blizini Iriga i srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira Grgetega, na nadmorskoj visini od 230 metara se nalazi Perkov salaš, koji je očuvao mnoge tajne prošlih vremena, radostan da može da ih i danas prikaže brojnim posetiocima. Perkov Salaš se nalazi na uzvišenju sa koga se pruža nezaboravan pogled na nežno-valovite obronke Fruške Gore i Mačve, okružen vinogradima, voćnjacima, kukuruzima, suncokretima i plodnim fruškogorskim njivama i pašnjacima.

Srdačni domaćin Nikola za sada obezbeđuje samo usluge ishrane na svom jedinstvenom i sasvim originalnom salašu. Nikola obučen u autentičnu narodnu nošnju iz Srema, sa vrednom suprugom Micom i komšijama iz sela, toplom “sremačkom pričom dobrodoslice” dočekuju goste, nudeći toplu raženu pogaču, so i domaću rakiju. Stolovi na kojima služe goste, napravljeni od punog drveta iz obližnjih bogatih fruškogorskih šuma, postavljaju se u “gonku” – centralnom delu Perkovog salaša, namenjenom obedovanju gostiju. Zidovi ovog dela Perkovog salaša su ukrašeni ćilimima i drevnim poljoprivrednim alatkama i posuđem odavno izašlim iz upotrebe, kao i ručno vezenim starinskim peškirima, na kojima su uspomene i prizori iz seoskog salašarskog života i stihovi sremačkih bećaraca. U starinskim ramovima Perkovog salasa su porodične fotografije sa početka 20. veka. U dvorištu Perkovog salaša, bogatom zelenilom i cvecem se nalazi pušnica u kojoj se zimi dime i čuvaju šunke i sremske ljute kobasice… Perkov Salaš u Neradinu potpuno predstavlja značaj, jednostavnost i funkcionalnost rustičnog i marljivog života lokalnog stanovništva Vojvodine, koji se odvija vekovima u skladu sa dobro očuvanim nasledem i tradicijom – salaš znači posed van naseljenog mesta koga čini kuca za stanovanje, sa ekonomskim zgradama i okucnicom, koju po pravilu okruzuje imanje, u kojoj članovi jednog domacinstva stalno ili povremeno borave, a koji svoju egzistenciju zasnivaju na sopstvenoj poljoprivrednoj proizvodnji /Vesna Nedeljkovic Angelovska/.

Kraljevo

Rudno

Selo Rudno je prekrasno majusno selo i prirodna lepotica centralne Srbije, na nadmorskoj visini od 1100 metara, smeštena na 15 km dugoj planini Radočelo. Selo Rudno sa obližnjim veličanstvenim obroncima divlje planine Golije, čiji vrhovi dostižu preko 1800 metara, pripada najlepšim planinskim predelima u Srbiji, sa “pet” godišnjih doba dnevno. Od najbližeg urbanog naselja Ušća, Rudno je udaljeno 16 kilometara, a od Kraljeva preko sela Ušća i Tepeca oko 66 kilometara, odnosno upravo na visoravni između najznačajnijih srpskih srednjovekovnih svetinja – manastira Studenice i Gradca. Rudno je smešteno u Rezervatu biosfere Golija – Studenica i odlikuju ga guste šume, bogatstvo pašnjaka i livada i mnoštvo kristalno čistih reka i potoka, sa obiljem rečne pastrmke i rakova.

U blizini objekata za izdavanje su prostrani pašnjaci, livade i šume, na kojima se napasaju krave i ovce, a domaćini su uvek radosni da gostima pokažu način pripreme sira i kajmaka na tradicionalni način. Rudno je selo na planini Radočelo, poznato kao mesto koje ima najviše sunčanih dana u Srbiji i posebnu “ružu vetrova”, pogodnu za lečenje oboljenja disajnih organa. Ovo autentično seosko rudnjansko domaćinstvo je poznato po tradicionalnom restoranu sa oko 100 mesta u kome se poslužuju isključivo autentični specijaliteti – sir, kajmak, kačamak od heljde i domaće kiselo mleko za doručak, kao i jagnjetina ispod sača, praseće pečenje i dimljeno meso za ručak i večeru. Ovo seosko domaćinstvo pruža dve vrste smeštaja – smeštaj u “staroj kući” sa posebnim ulazom, građenoj tridesetih godina 20. veka, sa dve dvokrevetne sobe i jednom trokrevetnom sobom, dnevnom sobom i kupatilom. Drugu vrstu smeštaja čine dve brvnare izrađene od najkvalitetnijeg drveta ovog kraja i veoma su pogodne za boravak porodica. Veća brnvara ima dva apartmana sa po dve spavaće sobe, od kojih je jedna soba sa velikim-francuskim ležajem i druga trokrevetna soba, kupatilo, potpuno opremljena kuhinja i dnevni boravak sa TV-om. Druga manja brvnara ima dnevnu sobu, jednu spavaću sobu sa dva ležaja i kupatilo. Posebna pogodnost za prijatan boravak gostiju su nenadmašni tradicionalni specijaliteti, koje vredni mladi domaćini pripremaju isključivo na autentičan način, od namirnica proizvedenih u ovom zdravom i vrhunski lepom podneblju : domaća pogača, kačamak, proja, sir, kajmak, jagnjetina, teletina, povrće i voće, koja su proslavila Rudno u Srbiji, ali i u inostranstvu !!!!

Vila Selena

Seosko domaćinstvo Vila Selena u selu Rudno nudi boravak u dve vrste smeštaja – lepo uređenoj brvnari apartmanskog tipa za 4 + 2 osobe /4 ležaja u potkrovlju i sofa u prizemlju/ sa opremljenom kuhinjom, kupatilom i dnevnim boravkom, kao i 3 dvokrevetne sobe u staroj kući “gorštačkog stila”, sagrađenoj tridesetih godina 20. veka, sa kupatilom, dnevnom sobom sa kaminom i TV-om. Oba smeštajna objekta odišu drvenim nameštajem i opremom tradicionalnog stila, toplom atmosferom i mirisom drveta, što doprinosi istinskom odmoru. Ovo lepo rudnjansko seosko domaćinstvo ima prostrano dvorište, puno zelenila i cveća. Pored izvanrednih prirodnih uslova i dobro očuvanih kulturnih i tradicionalnih obeležja, gosti tokom boravka uživaju u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi koja ostaje u lepoj uspomeni, obzirom da domaćini pripremaju i služe isključivo specijalitete pripremljene na tradicionalni način od namirnica iz sopstvene i lokalne proizvodnje – pogača, kačamak, proja, sir, kajmak, dimljeni proizvodi, jela kuvana u keramičkim posudama, sveže salate…. .

Kragujevac

Kuća Čolovića Mala Vrbica

Etno-kuća Čolovića je luksuzno seosko turističko domaćinstvo kategorije 4 zvezdice koje se nalazi u živopisnom selu Mala Vrbica, 22 km od Kragujevca i 30 km južno od Topole, na padinama prekrasne planine Rudnik, u Šumadiji – srcu Srbije. Kao deo velikog imanja od blizu 150 ha, etno kuća Čolovića podseća na pravu “hacijendu” i predstavlja savršeni spoj srpske tradicije i modernog stila… U tri kružna dvorišta Kuće Čolovića prostire se istorijski, autentični kompleks starog srpskog domaćinstva, u okviru koga je smešten čitav niz objekata namenjeni prijatnom turističkom boravku – starih kuća, konaka, vajata, mlekara, ambara, pratećih objekata, kačara, starih košnica, sačuvanih u svom originalnom obliku i predstavljaju unikatni spomenik istorije, kulture i života jedne bogate i vredne srpske porodice. Imetak porodice Čolović počeo je da uvećava deda braće Čolović, koji je krajem 19. veka izvozio suve šljive, pekmez od šljiva i rakiju za Budimpeštu. Još pre Prvog svetskog rata, Čolovići su posedovali više od 100 hektara zemlje, što je tada bila velika imovina. Ova familija je živela u porodičnoj zadruzi, u kojoj je bilo preko 30 članova, dok je na imanju, koje se prostiralo na 150 ha, svakodnevno radilo preko 120 radnika.

Novi Sad Čenej

Salaš 173

 

Salaš 137 je jedinstveno mesto ako želite da uživate u domaćoj hrani i piću uz autentučni ambijent i muziku tamburaša Tome i Koleta. Salaš 137 je već afirmisan po ovako koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života. Restoran sa tradicionalnom Vojvođanskom kuhinjom. Jela koja bismo preporučili su sledeća: gibanica, proja, domaća supa sa rezancima, rinflajš, ćuretina sa mlincima, kolenica u sosu od rena, domaća salašarska roštilj kobasica, štrudla sa makom i orasima...Sve to uz po koju čašicu domaćeg salašarskog vina i rakije.

 

 

 

 

Brkin salaš

 

Brkin salaš se nalazi na starom putu za Suboticu, nedaleko od aerodroma na Čeneju, na svega 10 km od autoputa E-75, odnosno 17 km od centra Novog Sada, a na 90-tak km od Beograda.

Brkin salaš pripada grupi retkih salaša koji se nalaze zasebno u odnosu na druge salaše. Ovakav položaj omogućava da se sa salaša pruža fantastičan pogled na vojvođansku lepoticu Frušku goru sa njenim manastirima do koje se, preko Dunava, stiže za tridesetak minuta. Nedaleko salaša u pravcu Subotice nalazi se zaštićeno područje rečice Jegričke, ali i zmajevački ribnjaci na kojima pecanje predstavlja pravo zadovoljstvo.

U ponudi su dve dvokrevetne sobe za smeštaj gostiju u kojima se nudi potpun osećaj salašarskog načina života. Salaš je idealan za proslave rođendana, krštenja, sticanja diploma, itd. Kapacitet do 50 zvanica u sali uređenoj u etno stilu. Nema šablona sve je stvar jednostavnog ljudskog dogovora (hrana,piće,satnica,tamburaši,…)

Cilj nam je omogućiti ljudima da osete salašarski način života i da se, zajedno sa nama, odmore od brzine života u gradu. Aktivan odmor kroz redovne dnevne salašarske poslove, rad sa pčelama, mali fudbal, mini basket, šetnju, vožnju biciklima i po dogovoru, četverotočkašima omogućava akumulaciju snage neophodne za povratak redovnim aktivnostima. Boravak na salašu je poseban doživljaj, a najveća čar je kada se u opuštenoj atmosferi, uz čašu vina, dočeka suton.

Erdevik

Erdevik je najveće seosko naselje u opštini Šid i jedno je od najlepših sela Srema, sa oko 3500 stanovnika. Erdevik se nalazi na nadmorskoj visini od 140 metara, na blago zatalasanim južnim padinama zapadnog dela Fruške Gore, u trouglu između Iloka u Hrvatskoj (17 km), Sremske Mitrovice (26 km) i Šida (16 km). Erdevik je uspavano selo zapadne Fruške gore, odlika, sadržaja i prizora koji se mogu videti na starim slikama, nekada na daleko poznato po svojim ukusnim vinima jedinstvenih odlika, a danas veoma privlačno posetiocima čuvene gastronomske manifestacije Sremske Kulenijade. Tradicionalno, svakog maja se, uz bogat kulturno-umetnički program, na Sremskoj kulenijadi ocenjuje šest svojstava kulena – jednog od brandova Erdevika : spoljni izgled, izgled preseka, konzistenciju i čvrstoću odreska, miris, ukus, boju i održivost boje, i na osnovu tih karakteristika u svakoj grupi proglašava najbolji kulen. Oko 100 tezgi je tokom Sremske kulenijade postavljeno celom dužinom erdevičkog parka i ponosni izlagači mame posetioce specijalitetima koji se mogu probati: kulen, šunka, kobasice, raznovrsna vina, sirevi, med, kolači i druge prateće đakonije.

U Erdeviku uživaju i ljubitelji plodonosnih bašti i voćnjaka, koji daju ukusno povrće, sočno voće, prirodni med i kraljevski nektar – blagotvorni matični mleč. Erdevik je fruškogorsko selo okruženo prekrasnim jezerima Moharač, Bruje i Sot, čiji centar krasi stoletni park drvoreda platana, lipe, čempresa i kestena iz 1905. godine, pod zaštitom države. Osim raskošne prirodne lepote Erdevika, posetioci tvrde da najveću prednost ovog mesta čini njegova multikulturalnost i raznovrsnost običaja i tradicija lokalnog stanovništva, koje se uglavnom bave poljoprivredom. Predstavnici Srba, Slovaka, Hrvata, Mađara, Rusina, Nemaca, Jevreja, Crnogoraca, Makedonaca, Slovenaca, Roma, Jugoslovena i drugih naroda i narodnosti su prisutni u Erdeviku i značajno doprinose ličnom i opštem bogatstvu. Šarenilo nošnji, kuhunja, rukotvorina u Erdeviku veoma uspešno cene i neguju žene okupljene u udruženja, čuvena širom Srbije po svojoj umešnosti i jedinstvenim proizvodima – ručnim radovima, medu, užljevači, štrudli, taškama sa makom, piti sa jabukama, palačinkama zalivenim slatkim sirom, španskoj pita, gombocama…..

Bački Monoštor

Bački Monostor je drevno vojvođansko selo u opštini Sombor, koje se prvi put pominje u istorijskim spisima iz 1250. godine. Ljupko selo Bački Monostor je ušuškano u srcu Specijalnog rezervata prirode »Gornje Podunavlje«, u zagrljaju Dunava, njegovih rukavaca i kanala Dunav-Tisa-Dunav i Velikog bačkog kanala. 1802. godine je prokopan kanal Bački Monoštor-Bačko Gradište, tako da se danas u Monoštor može stići i kanalom Rajna-Majna-Dunav. Sa zapadne strane Bačkog Monoštora prostire se Monoštorski rit, koji je nastao 1902. godine skretanjem toka Dunava. Bački Monostor nosi naziv i »selo na 7 Dunava«, jer predstavlja ostrvce na koje se stiže jedino prelaskom preko mostova, buduci da je okruženo rečnim tokovima Dunava i kanala, ritskim šumama Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ i plodnim oranicama, i do danas ponosno čuva svoju bogatu tradiciju.

Mačvanska Mitrovica

Etno zdanije Čupića salaš Noćajski

Etno zdanije Zmaj od Noćaja se nalazi na desnoj obali reke Save, u selu Salaš Noćajski, u blizini Mačvanske i Sremske Mitrovice, oko 80 km zapadno od Beograda, na autoputu prema Hrvatskoj. Stotinak metara od regionalnog puta Sremska Mitrovica – Šabac, u neposrednoj blizini značajnog arheološkog lokaliteta Sirmijuma i Specijalnog prirodnog rezervata Zasavica, etno zdanije Zmaj od Noćaja predstavlja odličnu destinaciju za duhovno i tradicionalno okrepljenje posetilaca koji žele da upoznaju bogato kulturno istorijsko i prirodno nasleđe Mačve i Srema.

Pages

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer