slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Rusija gradovi

Dvorci Sankt Peterburga

 Grad je osnovao Petar Veliki 1703 godine i dva veka je bio prestonica carstva a oduvek kulturna prestonica Rusije. Nalazi se na obali Finskog zaliva i delti reke Neve. Prožimaju ga mnogobrojni kanali zbog čega je poznat kao „Venecija Severa“. Grad Čajkovskog i Dostojevskog, megapolis duhovnosti, grad carskih palata i zadivljujućih fasada, grad koji ima sopstveni identitet učiniće da boravak u njemu doživite kao nestvarnu bajku. Iz proteklih vremena moćne carevine, u gradu Petra I i Katarine Velike, očekuje Vas mnoštvo muzeja, galerija, biblioteka, pozorišta. Od obilja kulturno-istorijskih spomenika turiste najviše privlače velelepni stari dvorci koji oslikavaju sjaj i raskoš carske Rusije.

Petrovgrad-individualni aranžman

 Severna ruska prestonica je osnovana 1703. godine od strane cara Petra Velikog po kojem je i dobila ime Petrovgrad, odnosno Sankt Petersbourg. Od svog osnivanja pa sve do 1917. godine Petrovgrad je bio prestonica carske Rusije i kao takav izrastao je u jedan od najlepših gradova Evrope. Grad je stavljen pod zaštitu UNESCO-a kao svetska kulturna baština i poznat je i pod pseudonimom „Severna Venecija“ zbog toga što leži na bezbrojnim kanalima i rukavcima reke Neve koja se kod Petrovgrada uliva u Baltik.

Tokom boravka u Petrovgradu treba videti: Letnju i Zimsku carsku palatu, muzej Ermitaž- jedan od najznačajnijih i najbogatijih muzeja na svetu, Nevski prospekt – prelepa promenada koja se proteže uz reku Nevu, palatu Stroganov, manastir Aleksandra Nevskog, katedralu Sv. Petra i Pavla sa Petrovgradskom tvrđavom, itd. U okolini svakako treba posetiti Carsko selo u kojem se nalazi nekadašnja rezidencija ruske carske porodice Romanov (Katerinin dvorac) – jedna od najraskošnijih palata na svetu.

Moskva i Sankt Peterburg

 Prestonica moćne Rusije ponosna je na svoju dugovekovnu istoriju... Osnovana je pre više od 850 godina. Osnivač ovog velikig grada bio je po predanju knez Jurij Dolgoruki koji je na jednom brdašcu na kojem se danas nalazi Kremlj podigao prvo malo utvrđenje iz kojeg se kasnije tokom istorije razvio grad. Moskva je mlada prestonica Rusije. Pre nje to je bio velelepni Kijev i Sankt Peterburg. Danas je Moskva jedan od najvećih gradova Evrope u kojem živi oko 10 miliona stanovnika. Nalazi se u plodnoj niziji na reci Moskvi kraj koje se protežu čuveni i prelepi moskovski Prospekti (kejovi).

Tokom boravka u ovom magičnom gradu ne treba propustiti i ne videti: Kremlj- nukleus grada, spektakularni kompleks palata i crkvi u kome se danas nalazi sedište političke moći Rusije; Crveni trg (Krasnaja Ploštad)- jedan od najvećih trgova u Evropi sa sjajnom crkvom Vasilija Blaženog, najomiljenijim simbolom Moskve; Arbat- glavna pešačka zona grada u kojoj se danas nalaze predstavništva čuvenih svetskih modnih kuća i ekskluzivni tržni centri; Moskovski Prospekt- šetalište uz reku Moskvu; Hram Hrista Spasitelja- najveći pravoslavni hram na svetu; itd, itd...

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer