slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Nemačka gradovi

Drezden-Prag-Berlin

Drezden je glavni grad nemačke savezne pokrajine Saksoniji smešten u dolini reke Elbe, u podnožju Rudne gore. Značajan je kulturni, privredni i politički centar istočnog dela Nemačke.

Reka Elba kod Drezdena čini dolinu čiji je kulturni pejzaž na listi Svetske baštine UNESCO-a. 

Drezden je poznat kao grad umetnosti i kulture, a mnogi turisti tvrde da je punoća i raskoš kulturnog blaga tako snažna da posetiocima jednostavno oduzima dah. Odiše nekom bajkovitom atmosferom, a nazivaju ga i "Firenca na Elbi". 

Mnogi su kulturni spomenici obnovljeni posle Drugog svetskog rata, a najpoznatija građevina je zgrada opere Semperoper koja je među najlepšima na svetu. 

Sačuvan je i drezdenski dvorac iz 15. veka koji je bio sedište saskih vojvoda, knezova i kraljeva. Zvinger je vrhunac barokne umetnosti, a danas se u njemu nalazi kompleks muzeja i galerija sa biserima umetnosti. Vrhunac arhitektonske umetnosti predstavljaju "Vrata krune" na jednom od ulaza u gradske zidine, sa čijih se bedema može uživati u čarobnom pogledu na dvorac i okolinu. 

Alzas i Švarcvald

 Oivičena planinskim masivom Vogezi, regija Alzas jedinstvena je po svojoj multietničkoj strukturi i predstavlja kraljevstvo vina. Veličanstveni predeli ovog dela Francuske plene svojom lepotom i raznolikošću. Glavni grad Strazbur poznat kao jedan od centara Evropske Unije, imao je burnu istoriju. Podjednako francuski i nemački, pun različitih stilova ali autentičnog mentaliteta, danas predstavlja simbol pomirenja dve velike nacije. Predeli u kojima se smejuju guste šume i nepregledni vinogradi, vodopadi i lednička jezera, veličanstvene građevine poznatog stila, uređeni parkovi i cvetni aranžmani, učiniće ovo putovanje nezaboravnim...

 

BADEN-BADEN / HAJDELBERG-ALZAS- ŠVARCVALD

 Čari mistične planine Švarcvald, u jugozapadnoj Nemačkoj, prvi su otkrili Rimljani koji su je, zbog guste i tamne borove šume, prozvali „Silva negra“. Car Karakala je među prvima uživao u blagodetima lekovitih termalnih izvora Baden-Badena na obroncima Švarcvalda. U 19.v. Baden-Baden postaje letnja prestonica Evrope i sastajalište aristokratije i društvene elite. Na oporavak i osveženje u vodama 12 termalnih izvora u Baden-Badenu, dolazili su pripadnici evropskih kraljevskih porodica, bogati industrijalci, bankari, slavni umetnici. Ovde se odmarala i britanska kraljica Viktorija, car Vilhem Prvi i članovi čuvene porodice Vandetbilt, nemački kancelar Oto fon Bizmark, a Pisac Mark Tven je tvrdio da je baš ovde izlečio reumatizam. U ovom prelepom gradiću redovno je boravio i održavao koncerte Johan Štraus, a Dostojevski je noći provodio u luksuznom gradskom kazinu u krugu lečilišta. Na Švarcvaldu,u mestu Donauešingen izvire Dunav. Predeli u kojima se smenjuju guste šume i nepregledni nizovi vinograda, lednička jezera i vodopadi okružuju živopisni Frajburg, jedan od najstarijih univerzitetskih centara Nemačke. Alzas - francuski region na severoistoku zemlje, u dolini reke Rajne i neposredne granice sa Nemačkom i Švajcarskom, jedinstven je po svojoj multietničkoj kulturi i predstavlja kraljevstvo vina. Strazbur – centar provincije, grad je prebogate i često tragične istorije. Reč Strazbur je nemačkog porekla i znači "grad na raskršću". Punih 230 godina katedrala Notr Dam sa svojim zvonikom visokim 142 m bila je najviša građevina na svetu. Podjednako francuski i nemački, ispunjen raznolikošću stilova, autentičnog mentaliteta, danas je Strazbur simbol pomirenja dve velike nacije i centar Evropskog parlamenta. Uvršten u listu svetske kulturne baštine,UNESCO od 1988. Grad Kolmar, 60 km udaljen od Strazbura spada u red najromantičnijih gradova sveta. Njegova jedinstvena arhitektura i cvetna dekoracija čini da U Kolmaru posetilac ima utisak da je zakoračio u slikovnicu a, zbog brojnih kanala i mostova, stekao je epitet „mala Venecija“.

Zemlje Beneluksa

  Vodimo Vas na sasvim posebno putešestvije ka prelepim zemljama Beneluksa… Prva stanica na našem putu je Frankfurt na Majni, stari grad sa izuzetnim istorijskim centrom... Dalje nas očekuje Veliko Vojvodstvo Luksemburg, jedna od najbogatijih zemalja na svetu... Sjajan gotski ambijent sa raskošnim palatama... Naš cilj je „grad greha“ Amsterdam... Grad koji svako barem jednom u životu mora videti, ali i doživeti... U ovom gradu svakako morate pokušati da se uživite u ambijente, da osetite mirise slikarskih boja čuvenih flamanskih i holandskih majstora, da oslušnete noćni život na Leidesplanu, da prokrstarite gradskim kanalima... Za dame je neizostavno da pogledaju dijamante u nekom od svetskih centara za brušenje i prodaju ovih vrednih kamenčića... Za gospodu preporučujemo da osete ukus pravog holandskog, vrhunskog piva u nekom od lokalnih pabova, ili u jedinstvenom muzeju piva fabrike „Hajneken“... Holandija, ili ispravnije Nizozemska, mora da se doživi u celosti... Klompe, sir, nacionalna nošnja, vetrenjače... Sve su to sinonimi za ovu malu, ali bogatu i veoma ponosnu zemlju... Zemlju koja se vekovima bori protiv mora i koja dokazuje do koje visine dosežu ljudske mogućnosti... Tokom izleta na obalu uživaćemo u mirisima tulipana na poljima Bolenstreka gde se nalazi i jedinstvena berza cveća, i naravno u prelepim ambijentima holandske prestonice Den Haga i čuvenog letovališta Skeveningen. A tokom izleta koji nazvasmo „vetrenjače, klompe i sir“ upoznaćemo onu pravu Holandiju o kojoj svi toliko maštamo. Na kraju putešestvija očekuje nas ponosna Belgija... U Briselu ćemo biti očarani lepotom velelepnog Grand Placa... Tu ćemo uživati u ukusima skupocene belgijske čokolade, a ako poželite pravi suvenir iz Belgije, preporučujemo Vam da kupite skupocenu i jedinstvenu belgijsku čipku..

  

Pivska tura_2017

 Kada se pomene pivo, nekako odmah dolaze u misli neki davnašnji „stihovi“ jedne pesmice… „Pivo, pivo, pivo, pivo je za mene, pa makr i bilo iz flaše zelene. Osećam kako curi mi niz vene, pivo, pivo, pivo, pivo je za mene…“ Ovo je prava tura za prave ljubitelje ovog napitka spravljenog još u drevnom Egiptu, i od tada njegova popularnost ne jenjava… Postoje u Evropi regioni koji su svetski poznati kao pivske destinacije, a mi smo pokušali da ih objedinimo u ovom programu… Od malih bavarskih pivnica koje već vekovima prave najkvalitetnija piva, preko belgijskih pivara sa prefinjeno ukusnim pivom, pa sve do prepoznatljivog pivskog ukusa zlatnog Praga… Naravno, ako i ne volite baš posebno pivo, dopašće Vam se ovo putovanje jer pored krigli ono obuhvata i još ponešto… Zato, pridružite nam se!

   

Berlin

   Berlin je jedna od najznačajnijih evropskih metropola na ekonomskom, naučnom i umetničkom planu, sa četiri univerziteta, tri opere, šest simfonijskih orkestara, 60 pozorišta i 165 muzeja. Osnovan u 13. veku, bio je prestonica Pruske kraljevine (1701.), Nemačkog carstva (1871. – 1918.), Vajmarske Republike (1919. – 1933.) i Trećeg rajha (1933. – 1945.); Istočni Berlin je bio glavni grad Demokratske Republike Nemačke (1949 – 1990). Podeljen zidom (1961. – 1989.) Berlin je u najvećoj meri odražavao karakteristike i razlike dva suprotstavljena nemačka društvena i ekonomska sistema, a od 1990. ponovo je prestonica ujedinjene zemlje. Berlin i dalje ubrzano i vidno raste, više od bilo koje druge velike evropske prestonice. Na svakom koraku se obnavljaju monumentalne klasične građevine koje pripadaju njegovom ogromnom kulturnom nasleđu i niču hipermoderna i futuristička zdanja. Njegovom veoma izraženom kosmopolizmu i multikulturalnosti doprinosi gotovo pola miliona stranaca iz preko 180 zemalja koji žive u Berlinu. Potsdam na reci Havel je glavni grad istorijske pokrajine i savezne države Brandenburg čije se gradsko jezgro formiralo u drugoj polovini 18. veka, tokom vladavine kralja Fridriha Velikog (1712. – 1786.) uspešnog vojkovođe, reformatora i zaštitnika umetnosti, koji je na pruskom prestolu bio 46 godina. Sa svojim divnim parkovima i raskošnim dvorcima Sansusi i Sesilienhof u kojima su do 1918. boravili poslednji nemački carevi iz dinastije Hoencolern, proglašen je delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a.

 

Romantična Nemačka

  Romantični put je čuvena turistička ruta u Nemačkoj koja se proteže kroz nekoliko Nemačkih saveznih pokrajina, Baden-Virtemberg, Bavarsku, Hesen, Rajnski Palatinat. Predstavlja put koji uokviruje najromantičnije predele i mesta u Nemačkoj. Ova turistička ruta dobro je poznata širom sveta, U želji da Vam otkrijemo Romantični put Nemačke, kreirali smo ovaj program putovanja koji uključuje najlepša i najpopularnija mesta na pomenutoj ruti. Rotenburg je grad bajke… Njegove ulice kao da su iz nekog filma, a ljubiteljima Harija Potera, učiniće se zaista poznatima… Poseta ovom gradu odezeće Vam dah… Posetićemo univerzitetski grad Hajdelberg koji se ponosi svojim ogromnim srednjovekovnim zamkom koji nadvisuje stari istorijski centar Hajdelberga. Tibingen će Vas sasvim sigurno opčiniti svojom lepotom. Njegove ulice odišu koloritom i predstavljaju ambijente kojih se putnici dugo prisećaju… Izlet u dolinu Rajne je nešto posebno… Preko 30 zamkova načičkano je na putu dugom svega 30 km i ogleda se već vekovima u vodama prelepe reke Rajne… Priče o vitezovima će začiniti nestvaran pejzaž… Tu u dolini Rajne, nalazi se i čuvena stena Lorelaj, posvećena rečnoj sireni, inspiraciji Hajnrika Hajnea koji je stvorio najlepšu romantičnu pesmu Nemačke i nazvao je upravo “Lorelaj”… Poseta zamku Rajštajn biće kruna ovog izleta… Na kraju našeg putešestvija očekuje nas carski grad Nirnberg, rodno mesto čuvenog slikara Direra i rezidencijalni grad svetih rimskih imperatora. Zaista jedno posebno putovanje… Kao stvoreno za Vas!

Dvorci Bavarske_2017

 

Prelepo putovanje u Bavarsku pruža mogućnost obilaska Minhena, glavnog grada najjužnije nemačke pokrajine kao i dvoraca kralja Ludviga II. Ovi dvorci su poznati po svojoj bajkovitoj arhitekturi koja je inspirisala i samog Volta Diznija… Stari srednjovekovni gradovi, lepi pejsaži i dvorci, već godinama su razlog posete  milionima turista… Preko bavarske prestonice Minhena pa sve do  predela Bavarskih Alpa i začuđujućih dvoraca… Sve to neće nikoga ostaviti ravnodušnim…
 

 

 

 

Minhen

 Minhen je glavni grad nemačke pokrajine Bavarska. Po broju stanovnika je posle Berlina i Hamburga treći grad po veličini u Nemačkoj. Nalazi se u južnom delu Bavarske i jedan je od najvećih i najrazvijnijih centara umetnosti i nauke. Grad je sagrađen na reci Isar i obroncima Alpa. Minhen je uvek bio administrativno i versko središte Bavarske, a niz posebnosti čini ga jednim od najistaknutijih nemačkih istorijskih i kulturnih gradova.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer